Veluwe – Lentegevoel doet de koude snel vergeten

Kleurrijke contrasten in een opbloeiende natuur 

Heeft ‘Koning Winter’ nog maar nauwelijks de benen genomen, of de ‘Koningin van de Lente’ komt met kleuren en geuren haar plaats opeisen. Overal zien we op dit moment de crocussen, narcissen en sneeuwklokjes de grond uitschieten en beleven we het opbloeien van de natuur in al haar facetten. Groter contrast met het verhaal van gisteren over het wintergevoel, zouden wij ons op dit moment niet kunnen bedenken.

Het kleurrijke tapijt van crocussen met daarachter het witte kasteel van Staverden – Foto: ©Louis Fraanje

Eeuwige kringloop

Net als vorig jaar waren we aan het zwerven op Landgoed Staverden en al waren we nu een dagje eerder, het stond weer boordevol met crocussen, die als een kleurrijk tapijt de bosbodem bedekten. Een lust voor het oog en bij het zien van zoveel moois, doet het je de koude winter snel vergeten, dan gaat een mensenhart sneller kloppen. Zo is het al eeuwenlang gegaan en onze voorouders schonken er veel waarde aan, de koude en stille wintertijd gold als een soort van ‘rustperiode’. De Lente bracht weer nieuw leven en gaf de mensen nieuwe energie om er een heel jaar tegen aan te kunnen, het is de eeuwige kringloop van het leven hier op aarde.

Meerwaarde

Officieel is het begin van de lente op 20 maart maar wij genieten er nu alvast met volle teugen van, wij trekken ons weinig aan van al die ‘protocollen’, dat laten we wel over aan de deskundigen en sterrenkundigen. Louis en ik laten ons liever leiden door het ‘Lentegevoel’ dat van binnen zit, dat heeft voor ons een meerwaarde, die niet in de boeken beschreven staat.

Fransien fotografeert de sneeuwklokjes, op de achtergrond rijdt de ‘Kippenlijn’ voorbij – Foto: ©Louis Fraanje

Sneeuwklokjes

Natuurlijk brachten we ook een bezoek aan het Veluwse dorp Barneveld, waar we onze jeugd hebben doorgebracht en waar dan ook vele herinneringen liggen. Ook daar was de Lente duidelijk zichtbaar en gaven hier de vele sneeuwklokjes de Lente aan. Voor aan in het Schaffelaarsebos stond het vol met crocussen en sneeuwklojkes, een Eldorado voor Louis, die er maar niet genoeg van kon krijgen. Maar ja, zoals het (sneeuw)klokje thuis in Barneveld tikt, tikt het natuurlijk nergens!

Zoals het (sneeuw)klokje thuis tikt, tikt het nergens – Foto: ©Fransien Fraanje

Raadselachtig sneeuwklokje

Trouwens, herinnert u zich het verhaaltje nog, van dat meisje wat hem destijds een raadseltje opgaf dat te maken had met het sneeuwklokje? Het ging als volgt: “Welk klokje geeft wel de tijd aan, maar niet de uren?” Het antwoord luidde: “Het sneeuwklokje, want die kondigt wel de Lente aan, maar niet de uren!”

Ook in Barneveld was het ‘Lentegevoel’ merkbaar, voelbaar en zichtbaar – Foto: ©Fransien Fraanje

Waardering

Alhoewel er in Barneveld in het plantsoen op de Vetkamp wat minder crocussen stonden dan op Landgoed Staverden, was ook hier het Lentegevoel merkbaar, voelbaar en zichtbaar. Op beide landgoederen zwaait de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen de scepter en wij hebben alle waardering voor het vele werk wat zij verrichten om deze oude landgoederen in stand te houden. Voor ons als echte natuurliefhebbers, een mooie gelegenheid om deze ‘pareltjes’ er eens extra uit te lichten!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/14/veluwe-lentegevoel-doet-koude-snel-vergeten/