Barneveldse en Edese Krant vanaf begin 1900 online

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095Historisch archief Edese Krant en Barneveldse Krant online

Een groot deel van het archief van de Edese Courant staat online. De plaatselijke krant was maar liefst 82 jaar een begrip in Ede, voordat het verder ging als het Gelders Dagblad.

Wie wil neuzen in het oude plaatselijke nieuwsblad uit Ede kan dit sinds kort heel makkelijk online doen. De Edese Courant staat vanaf de eerste editie, in 1903, tot 1950 online. Dit historisch krantenarchief geeft een waardevol tijdsbeeld van de ontwikkeling van Ede. De bedoeling is om het archief compleet te maken tot het jaar 2000.

Het archief staat op www.archieval.nl en is eenvoudig en snel op onderwerp of datum te doorzoeken. Peter van Beek, gemeentearchivaris van Ede, Barneveld en Scherpenzeel, denkt dat met het digitaal aanbieden van de lokale kranten, een belangrijke bron voor historisch onderzoek van de twintigste eeuw, toegankelijk is geworden voor iedereen. “We hadden al een uitgebreid papieren krantenarchief, maar dat was moeilijk toegankelijk. Alleen echte onderzoekers namen de tijd om die grote vellen papier helemaal door te spitten. Uit overwegingen van behoud van de oude bladen, het papier verzuurt snel en wordt slechter, zijn we al even bezig met digitaliseren. De plaatsing op de website is helemaal nieuw.”

4476244

Een stuk historie wordt nu digitaal zichtbaar gemaakt – Foto ©Ede Stad

Scholieren

Van Beek hoopt met de publicaties bijvoorbeeld scholieren te helpen die een werkstuk maken en informatie nodig hebben over de plaatselijke geschiedenis. Daarnaast heeft hij een bijzondere doelgroep voor ogen die volgens hem ook erg geholpen zou worden door het historisch archief, namelijk dementerende ouderen. “Zij leven vaak in hun herinneringen. Het nu vergeten ze, maar oude verhalen en foto’s brengen veel herkenning. Mogelijk kunnen we het archief beschikbaar maken in de verzorgingshuizen. Dat bezoekende familie dit makkelijk kan raadplegen via een digibord of ander systeem en zo met hun vader of moeder kan terugblikken op oud-Ede.”

48057b8e-73f8-4b24-9369-83e1a7776332_thumb251

Archivaris Peter van Beek met schoolkinderen in het archief – Foto: ©Archief

Barneveldse Krant en andere…

Naast de Edese Courant staan ook de Barneveldse Krant (van 1870 tot 1980), De Holevoet (Scherpenzeel), Scherpenzeelse Krant (van 1910 tot 2001) en Nieuwe Lunterse Courant online. Alleen de Scherpenzeelse Krant staat vrijwel compleet op ArchieVal.

De overige krantencollecties worden binnen afzienbare tijd compleet gemaakt. Het gemeentearchief heeft voor publicatie contracten afgesloten met de Barneveldse Drukkerij Uitgeverij (BDU), waarmee ook de auteursrechten geregeld zijn.

Advertenties

Van Beek vindt dat de ontwikkeling in de maatschappij goed weerspiegeld wordt in de krant. De grote lijn die je volgens de archivaris terugziet, is een verschuiving van lokaal naar landelijk nieuws. Met name in de Barneveldse Krant is te zien dat net na de Tweede Wereldoorlog lokale berichten op de voorpagina stonden en dit in de loop der jaren steeds meer werd vervangen door landelijk en wereldnieuws.

Archiv

Meer foto’s

Ook staan de kranten tegenwoordig veel voller met foto’s, waar vroeger de pagina’s tjokvol stonden met tekst. Van Beek wijst ook op de advertenties in de kranten.

“Ik vind zelf dat deze vroeger zo mooi werden opgemaakt. Met prachtige versierde randen en getekende plaatjes. Het bekijken van deze advertenties geeft alleen al een nostalgisch beeld van diverse oude bedrijven die meestal verdwenen zijn uit Ede.”

Barneveldsche Courant van Donderdag 22 april 1909 - Foto: ©Archief Ede

Barneveldsche Courant van Donderdag 22 april 1909 – Foto: ©Archief Ede

Op de site archieval.nl  is het archief vanaf 1903 tot 1950 te zien. Het archief wordt nog aangevuld tot het jaar 2000.

 

Tekst: ©Mathilde van Ravensberg/Ede Stad

____________________________________________________________________________________________________

 

Inventarisatie Gazenbeek-archief in Ede

1165229576_EDE logo 4313 cv1165229576_EDE logo 4313 cvMensen van het Gemeentearchief Ede hebben inmiddels het enorme archief van de schrijver Jac. Gazenbeek (1894-1975) en de gelijknamige stichting geïnventariseerd.
Waarvoor wij hen natuurlijk zeer erkentelijk zijn.
De vele archiefstukken, waaronder ook veel foto’s, zijn nu ‘digitaal’ beschikbaar en voor iedereen die daarvoor belangstelling heeft, ter inzage.
Een geweldige klus, dat kunt u begrijpen, die inmiddels is geklaard!

De schrijver Jac. Gazenbeek heeft ook heel veel geschreven in de Edesche Courant.
Eerst als journalist en later zelfs als hoofdredacteur!

Toegang archieven…

Bekijk hier de archieven in de Vallei en Veluwe.
Het portaal van Gemeentearchief Barneveld en Gemeentearchief Ede

… Archiefoverzicht Barneveld · Archiefoverzicht Ede …

Lees ook: Gazenbeek archief inventariseren, een flinke klus

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/14/edesche-courant-vanaf-1903-online/