Gazenbeek archief inventariseren, een flinke klus

bert andree-banner

Jac. Gazenbeek  1894-1975

jubil25- (2) Aandacht voor Jac. Gazenbeek

Mede omdat wij dit jaar ons 25 jarig bestaan hopen te vieren, leek het ons goed om in dit jubileumjaar ook extra aandacht te besteden aan de naamgever van de stichting, de schrijver, natuurvriend en folklorist Jac. Gazenbeek(1894-1975).

Daarnaast besteden wij dit jaar ook extra aandacht aan zaken die allemaal direct- of indirect met de Jac. Gazenbeekstichting
te maken hebben.

___________________________________________________________________________________________

IN DE KIJKER…                                                                                                                                  HENK JOCHEMSEN

Inventariseren en toegankelijk maken voor anderen

5 - Henk Jochemsen - Foto - Louis Fraanje DSC_9026

Henk Jochemsen bezig met uitzoeken van het “Gazenbeek-archief” – Foto: ©Louis Fraanje

De afgelopen maanden is er bij het Gemeentearchief in Ede flink gewerkt aan het inventariseren van het “Gazenbeek archief”, dat de stichting in 2014 heeft overgedragen. Vrijwilliger Henk Jochemsen uit Bennekom heeft de klus op zich genomen. Hij hoopt de klus mogelijk dit jaar nog te klaren.

Even voorstellen

Henk Jochemsen(63) is geboren in Renswoude en woont sinds 1999 in Bennekom. Ooit begonnen als kantoormedewerker, volgde hij later op 23 jarige leeftijd in Utrecht een opleiding voor archiefmedewerker. Een jaar later behaalde hij z’n diploma Middelbaar Archief Medewerker.

Gemeentearchief Ede

Van 1976 tot 1980 werkte hij op het Gemeentearchief van Schiedam en daarna bij het archief van de Universiteit van Utrecht. In 1985 vertrok Henk naar Veenendaal, waar hij tot 1997 bij het Gemeentearchief werkte. Tenslotte kwam hij op 45 jarige leeftijd, als vrijwilliger bij het Gemeentearchief in Barneveld en vervolgens is hij dan uiteindelijk in Ede terechtgekomen.

Kwetsbaar materiaal

Henk Jochemsen is door de heer Peter van Beek, hoofd afdeling Gemeentearchief Ede, Barneveld en Scherpenzeel, gevraagd, of hij het archiefmateriaal van Jac. Gazenbeek en de stichting wilde inventariseren en documenteren. Het kwetsbare materiaal is bij Henk in goede handen, dat zouden wij zelf nooit voor elkaar hebben gekregen. De enorme collectie foto’s, (glas)negatieven, films e.d. is al voor een groot gedeelte gedigitaliseerd.

Momenteel is Jochemsen vooral bezig om de vele honderden kranten- en tijdschriftartikelen in kaart te brengen. Als we hem aan het werk zien achter zijn bureau, dan duizelt het ons voor de ogen. Een flinke stapel knipsels worden stuk voor stuk aandachtig bekeken en daarna – met naam, toenaam en inhoud – in de computer opgeslagen.

2 - Henk Jochemsen - Foto - Louis Fraanje DSC_9013

Achter zijn bureau zoekt  Henk Jochemsen de artikelen uit en zet de gegevens in de computer – Foto: ©Louis Fraanje

Motivatie

Als ik hem vraag wat zijn motivatie is, om dit werk te doen, antwoord Henk, “Nou door het werken in archieven, kom je veel te weten. En wat eigenlijk ook heel belangrijk is, dat het goed geordend en gedocumenteerd wordt. Daardoor kunnen anderen er weer veel profijt van hebben”.

Henk neemt mij mee naar het enorme depot onder in het Gemeentehuis. Daar staat, tussen al die rijen en nog eens rijen, het enkele meters lange Gazenbeek-archief. Onvoorstelbaar, ik val van de ene verbazing in de andere, wat een enorme schat aan informatie over de rijke geschiedenis van Ede en omgeving!

Ik merk wel dat onderzoek doen in een archief breder is dan ik dacht en men gaat met het onderzoek diep in op het onderwerp. Een hele uitdaging voor Henk Jochemsen om juist zo’n archief goed te ordenen en goed toegankelijk te maken voor anderen. “Als je weer een grote klus als deze klaar hebt, is het natuurlijk heel erg leuk om anderen er mee bezig te zien, die er dan gefascineerd door raken”, aldus Henk.

4 - Marjo en Henk Jochemsen - Foto - Louis Fraanje DSC_9022

Henk Jochemsen in overleg met vrijwilligerscoördinator Marjo van den Berg – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

We zijn heel erg benieuwd naar het eindresultaat. Want… de schrijver Jac. Gazenbeek heeft ontzettend veel geschreven en gefotografeerd tijdens zijn werkzame leven. Daarnaast omvat ook het archief van de Jac. Gazenbeekstichting heel wat interessant materiaal. Alles bij elkaar komt er straks dus een ‘schat’ aan informatie beschikbaar voor mensen die graag meer willen weten over Jac. Gazenbeek, de stichting en natuurlijk ook over de Veluwe!

___________________________________________________________________________________________

Inventarisatie Gazenbeek-archief in Ede

1165229576_EDE logo 4313 cv1165229576_EDE logo 4313 cvMomenteel zijn mensen van het Gemeentearchief Ede bezig, het archief van Jac. Gazenbeek en de stichting, te inventariseren.
Waarvoor wij hen natuurlijk zeer erkentelijk zijn!
Men hoopt binnen afzienbare tijd alle stukken – ter inzage – gereed te hebben. Een geweldige klus, dat kunt u begrijpen, maar… zodra er meer over bekend is, laten wij het u weten!

Toegang archieven…

Bekijk hier de archieven van Vallei en Veluwe.

Lees verder >>

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/01/20/gazenbeek-archief-inventariseren-een-flinke-klus/