Bronstig hert ‘oog in oog’ met een vos – Deel 2 – Slot

Het grote verschil…

Als we dan weer eens heel goed onze ogen de koste geven, zien het kopje van een vos tussen het hoge gras verschijnen. Het is heel erg grappig om te zien, hoe groot het verschil is tussen deze twee dieren, dat grote hert en iets verderop de vos, die nu ook met veel interesse naar die grote jongen zit te kijken. Een wereld van verschil, het lijkt een beetje op de verhouding van David en Goliath en dan in de dierenwereld.

– Foto: ©Louis Fraanje

De kleine vos (links) ‘oog in oog’ met het grote hert – Foto: ©Louis Fraanje

Geen interesse

De vos is best wat nieuwsgierig geworden, want stap voor stap komt hij dichterbij, maar het hert heeft er blijkbaar genoeg van en toont totaal geen interesse meer. Hij heeft – momenteel – wel belangrijker zaken aan zijn hoofd, dan zich te verdiepen in het leven van een vos. De vos is totaal niet bang uitgevallen en bekijkt – heel op zijn gemak – het hert van top tot teen.

– Foto: ©Louis Fraanje

Stap voor stap komt de vos dichterbij – Foto: ©Louis Fraanje

Schouwspel

Dan gaat hij met een grote boog om het hert heen en gaat op zoek naar eten, dat ligt er genoeg op de wildweide, want iedere dag komt de jachtopzichter met brokjes. Vanaf mijn observatiepost, de wildkansel, heb ik een schitterend uitzicht op de wildweide en geniet ik met volle teugen, van het ‘schouwspel’ hier recht voor mijn neus. Mooier kun je het toch niet krijgen, zou ik zeggen, namelijk een hert dat toe zit te kijken, hoe een vos zijn brokjes verorbert.

– Foto: ©Louis Fraanje

De vos verorbert de brokjes die eigenlijk voor het hert bestemd zijn – Foto: ©Louis Fraanje

Ongedwongen

Het gebeurt niet vaak, dat je een vos van zo dichtbij en ongedwongen kunt observeren in de natuur, ook al is de situatie in het wildpark van het Aardhuis, niet helemaal zo natuurlijk is als in de vrije wildbaan. De vos kijkt zo af en toe eens in de richting van het hert, maar die dommelt wat voor zich heen en maakt zich niet druk om de capriolen van Reintje.
Zie foto’s onder.

– Foto: ©Louis Fraanje

Heel op zijn gemak, zit de vos de brokjes op te kauwen – Foto: ©Louis Fraanje

Stilte

Het is nu muisstil in de wildkansel, want iedereen is helemaal in de ban van de ‘kauwende’ vos, hier zo vlak voor onze lens. Want hoe je het ook wend of keert, zodra er maar iemand enig geluid zou maken, is het ‘einde oefening’ en zal de vos gelijk rechtsomkeert maken. Gelukkig blijft het stil en kunnen we ondertussen schitterende platen maken.

– Foto: ©Louis Fraanje

Het hert reageert nauwelijks, als de vos er vandoor gaat – Foto: ©Louis Fraanje

Schone slaap

Als dan uiteindelijk de vos zijn buikje dik heeft gegeten en er weer vandoor wil gaan, reageert het hert nauwelijks, deze heeft nu zijn kop bijna plat op de grond liggen en knikkebollend, slaapt hij een ‘schone’ slaap. Het valt voor een ‘bronstig’ hert ook niet altijd mee in deze tijd van het jaar, met zoveel dames om je heen.

Toch blijft de vos, terwijl hij wegloopt, hem goed in de gaten houden, want… je weet maar nooit! Dan een snelle sprint in de richting van het bos en verdwenen is onze Reintje de vos. Wij hebben in ieder geval genoten van deze ‘aanloop’ tijdens onze ‘aanzit’ op de wildkansel.

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/08/bronstig-hert-oog-oog-vos-deel-2-slot/