Bronstig hert ‘oog in oog’ met een vos – Deel 1

Oude bekenden

Ik heb u al eens eerder meegenomen op mijn zwerftochten over de Veluwe naar de wildkansel bij het Aardhuis. Niet ver verwijderd van het kleine dorpje Hoog Soeren, dat middenin het Kroondomein ligt oftewel de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden, dat ik er heb aangezeten, om de schitterende ongelijke 24-ender te bekijken en op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar… vorige week was ik er en overkwam mij iets heel grappigs, iets waar ik nou niet direct op had gerekend.

Het 13-jarige plaatshert van ' Aardhuis met zijn bronstroedel – Foto: ©Louis Fraanje

Het 13-jarige plaatshert van ‘ Aardhuis met zijn bronstroedel – Foto: ©Louis Fraanje

Plaatshert

Op weg naar de wildkansel, ontmoette ik nog een oude bekende, namelijk oud-jachtopzichter Eric Trachsler, inmiddels gepensioneerd en enkele keren per week gaat voeren op de wildweide bij de wildkansel op het Aardhuis. Onderwijl dat we gezellig aan het bijkletsen waren, kwam het plaatshert, de bekende 24-ender, die ondertussen ook alweer 13 jaar oud is, naar beneden wandelen met zijn bronstroedel. Eenmaal daar aangekomen, liet hij even – luid en duidelijk – zijn bronstroep over de wildweide galmen.

dsc_1094– Foto: ©Louis Fraanje

De 24-ender laat zijn bronstroep over de wildweide galmen – Foto: ©Louis Fraanje

Bijzondere plek

Vergeleken met de bronst op de Hoge Veluwe, kun je merken dat het hier nog niet voorbij is, hoewel het Wildpark Het Aardhuis, natuurlijk totaal iets anders is en veel kleiner van omvang. Toch is het altijd weer een feest van herkenning, het heeft iets, iets speciaals in mijn ogen, vooral de sfeer die er hangt, alles ademt de geschiedenis van de Oranjes. Het houten jachthuis, dat als bezoekerscentrum is ingericht, geeft het geheel een bijzondere plek op de Veluwe.

dsc_1120– Foto: ©Louis Fraanje

Dan gaat het hert opeens de grond bewerken – Foto: ©Louis Fraanje

Indrukwekkende koptooi

Het oude hert begint opeens met zijn gewei, de grond te bewerken, de plaggen vliegen in het rond, dan krabt hij wat met z’n voorpoten en zakt door de knieën, om eens even uit te rusten en op zijn gemakje rond te kijken. Als hij in z’n kop in de richting van de wildkansel draait, kan ik hem eens goed bewonderen. Wat een indrukwekkende koptooi en wat een machtig gezicht heeft deze 24-ender, het is een lust voor het oog van de hertenliefhebber.

– Foto: ©Louis Fraanje

Een machtig gezicht om hem daar zo te zien zitten – Foto: ©Louis Fraanje

Trotse koning

Zo op het eerste gezicht, is hij nog steeds een ongelijke 24-ender en heeft hij nog weinig aan kracht ingeboet, als een trotse koning van het Veluwse woud, zit hij daar. Rondom klinkt alleen het geluid van de natuur, ritselende bladeren en hoog in een spar, hoor ik het gro… gro… van een raaf. Op zo’n moment, waan je je even ‘alleen op de wereld’, waarbij je dwars door de Veluwse bossen zwerft, een ‘vredige wereld’ zoals je je graag zou wensen.

– Foto: ©Louis Fraanje

Opeens gaat zijn kop omhoog, want… blijkbaar hoort hij iets – Foto: ©Louis Fraanje

Een vos?

Terwijl ik hem zo minutenlang zit te observeren, gaat ineens zijn kop omhoog en gaan zijn oren naar voren, blijkbaar heeft hij iets vernomen? Hoe goed wij ook kijken, we kunnen niets ontdekken in het hoge gras, of… toch wel? Heel even zien we wat grassprieten heen en weer gaan en… als we nog eens goed kijken, zien we iets rood-bruin daar tussendoor bewegen. Misschien is het een vos, die op de lucht van het voer is afgekomen? Wie zal het zeggen, we zullen het zo dadelijk weten, dan kan ik het u vertellen in het volgende deel!.

Lees ook: Bronstig hert ‘oog in oog’ met een vos – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/07/bronstig-hert-oog-oog-vos-deel-1/