Overstekend edelhert aangereden op de Veluwe

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095Politie heeft het edelhert uit z’n lijden verlost

In de nacht van vrijdag 30-september op zaterdag 1-oktober j.l. heeft een automobilist, op de Apeldoornseweg (N304) tussen Ede en Otterlo nabij “De Hartenberg” op de Veluwe, een overstekend edelhert aangereden. Het dier was dermate zwaar gewond dat een politieagent het zwaar gewonde dier terstond middels een vangschot uit zijn lijden heeft verlost.

Vervolgens heeft Buitengewoon Opsporingsambtenaar(Boa) van de gemeente Ede, Jan Otter,(Coördinatie faunabeheer) belast met avond/nacht piket, in goede samenwerking met de regionale politie de zaak verder afgehandeld.

img-20161001-wa0001

Het zwaargewonde edelhert dat de oversteek niet heeft gehaald – Foto: ©Politie Gelderland

“De gebroken ijstak”

Het ongeveer 8 a 9 jarige hert stond bij de faunabeheerders bekend onder de naam: “De gebroken ijstak”. Conditioneel was er overigens niets mis met het dier hetgeen o.a. blijkt uit de grote koptooi (gewei), zijnde een ongelijke 20-ender. Gelet op de leeftijd van het hert, zijn het juist deze sterke categorie herten die tijdens de bronst (paartijd) de dienst uitmaken op zoek naar de hinden. Hierbij wordt het met de oplettendheid tijdens het oversteken van verkeerswegen niet zo nauw genomen door de bronstige edelherten, met alle gevolgen van dien.

De bestuurder van de auto, heeft de aanrijding – gelukkig – overleefd, maar is met een aantal flinke verwondingen naar het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede gebracht. Meer hierover is ons op dit moment nog niet bekend! 

overstekend-wild

U wordt gewaarschuwd voor overstekend wild op de Veluwe – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Overstekend wild

Ondanks snelheid beperkende verkeersmaatregelen, waarschuwingsborden met overstekend wild en wild-spiegels welke onder een hoek het bos in schijnen t.b.v. een afschrikkende werking voor het grofwild, blijkt helaas de praktijk voor mens en dier weerbarstig. Zelfs verkeersdeelnemers met een grote mate van discipline kunnen ook – vooral in de loop van de avond/nacht – plotseling op de Veluwe worden verrast door overstekend grofwild. Dan blijkt zelfs een aanrijding onvermijdelijk met veel dierenleed en materiële schade tot gevolg.
Lees ook: WAARSCHUWING: Deelenseweg als sluipmoordenaar!

img-20161001-wa0000

De politieagent die het hert uit zijn lijden verlostte – Foto: ©Politie Gelderland

Schrikreactie

Een menselijke reactie van veel bestuurders om een aanrijding met grofwild te voorkomen is de schrikreactie. Om het dier alsnog te ontwijken komt de bestuurder – al dan niet met inzittenden – tegen een van de vele bomen langs de rijbaan tot stilstand. Dan blijft het niet alleen beperkt tot materiële schade, doch kan blijvende invaliditeit en zelf de dood tot gevolg hebben!

Als gepensioneerd faunabeheerder geeft opsteller dezer ter kennisneming het advies aan alle Veluwse verkeersdeelnemers: “Wees vooral tijdens de avond/nacht bewust van overstekend grofwild en pas U snelheid aan!”
Desondanks, hoop ik dat de geluksfactor met u is!

Bron: Gemeente Ede/Natuurmonumenten  – Met dank aan: Ton Heekelaar

_____________________________________________________________________________________________________

Schade: door aanrijding met wild – ANWB     –       Lees ook: Wilde dieren kennen geen zomer- en wintertijd

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook eens dit filmpje:

 

********************************************************************************************************************************************

Extra noot:

WILD – OVERSTEKEND – WILD

Doe er wat mee

Iedereen kent het bord J27 wel dat waarschuwt voor overstekend wild. Maar doe je ook iets met die informatie als je het tegen komt langs de weg? Ik heb me er nooit iets van aangetrokken. Moet ik langzamer gaan rijden of beter opletten? Is er wel wild dat oversteekt?

Ik heb in Nederland nog nooit een hert of ree de snelweg zien oversteken. Tot onlangs een kennis een overstekend hert aanreed. Hert dood en een enorme ravage aan de auto.

Google brengt snel naar boven dat ruim een miljoen wilde dieren per jaar worden aangereden (egels, konijnen, ganzen, wilde zwijnen, reeën en herten). In 1998 werden circa 2.500 reeën en herten aangereden. Dat zijn er bijna 7 per dag! Oeps, veel meer dan ik gedacht had.

Door: Harry Draijer        

–       Meer info: Overstekend wild, ree – Kenniscentrum Reeën

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/03/overstekend-edelhert-aangereden/