Verstoring bronst edelherten op de Veluwe

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095Slagbomen en hoge boetes tegen verstoren hertenbronst op de Veluwe

Recreanten verstoren voortdurend de hertenbronst op de Veluwe. Natuurmonumenten heeft daarom nu slagbomen geplaatst in het Deelerwoud bij de wandelpaden die vanwege de bronst afgesloten worden. Op de Noord-Veluwe is vrijdag een boete van 750 euro uitgeschreven voor het verstoren van de bronst.

lf_5130Bronstgevecht op NP De Hoge Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Bronstgevecht op NP De Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Hartekreet

Vereniging Het Edelhert ziet het allemaal met lede ogen aan en plaatst op Facebook een ‘hartenkreet’ om de toegangsregels van de natuurterreinen te respecteren. “Tot nu toe heb ik dit bronstseizoen tien boetes uitgeschreven en veel waarschuwingen gegeven”, vertelt boswachter Ger Verwoerd van Geldersch Landschap op de Noord-Veluwe. “Vrijdag waren er twee fotografen die steeds dichterbij de herten wilden komen in een rustgebied, dat grenst aan de weg. De hindes vlogen de weg over en kunnen zomaar in botsing komen met een auto. Zodra de fotografen mij zagen renden ze weg, één heb ik kunnen pakken. Hij werkte niet mee, ik heb hem met een armklem tegen de grond moeten werken”.

ger-verwoerd-foto-ger-verwoerd-800x600

Boswachter Gerbrand Verwoerd op de Noord Veluwe – Foto: ©KNVVN

Boete van 750 euro

“Ik heb deze man voor het eerst een zogenoemde bestuurlijke strafbeschikking gegeven, voor verstoring van het wild. Dat is nieuw. Ik schrok zelf van het bedrag, 750 euro”.

Zie ook: dit artikel over het verschil tussen een proces verbaal en een bestuurlijke stafbeschikking (hetccv.nl)

geldersch-landschap-bord

deelerwoud-bordSlagbomen over de wandelpaden

Proces-verbalen uitdelen, faunabeheerder Jaap Krul van Natuurmonumenten op het Deelerwoud weet er alles van. “Overal staan borden dat de hei vanaf 4 uur ‘s middags tot 10 uur ‘s ochtends is afgesloten, maar toch lopen er nog steeds mensen op de hei. Als ik dan een boete uitschrijf, zeggen ze dat ze geen bord hebben gezien. Daarom hebben we nu op vijf plekken slagbomen geplaatst bij de belangrijkste wandelpaden die tijdens de bronst zijn afgesloten.”

‘Wie zich aan de regels houdt, baalt’

“Ik hoop dat het er uiteindelijk minder zijn dan vorig jaar, maar als dat niet zo is, verbaast me dat niets. Dat is ook begrijpelijk, de belangstelling voor de bronst groeit. Het vervelende is dat mensen die zich wel aan de regels houden en de bronst meemaken vanaf een uitzichtpunt, de mensen in het rustgebied zien lopen. Die balen dan verschrikkelijk. En als er iemand loopt, dan komen de herten voorlopig de dekking niet uit.”

foto-omroep-gelderland

De slagboom bij het Deelerwoud – Foto: ©Omroep Gelderland

Betrapt in het rustgebied

Het bestuur van vereniging Het Edelhert ergert zich aan natuurbezoekers die de bronst verstoren. Op Facebook doet de vereniging een ‘hartenkreet’ om de toegangsregels van de natuurterreinen te respecteren. Bas Worm van vereniging Het Edelhert vertelt wat hij meemaakt tijdens de bronst. “Ik word door de beheerder gebeld of ik uit wil kijken naar iemand die betrapt werd in het rustgebied en er toen als een haas vandoor ging. Op dat moment vliegen de herten in paniek om me heen, de betreffende persoon spoedt zich door de dichte bosjes – waar de dieren overdag verblijven – naar voor hem veilige oorden, maar de herten zijn wederom verstoord en zoeken in paniek hun heil elders. Einde oefening.”

Bron: Omroep Gelderland

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook: 

Noot van de redactie:

Het gedrag van mensen, die alle regels aan hun laars lappen en dwars door de rustgebieden voor het wild struinen, is ten stelligste af te keuren, dat moge duidelijk zijn. Maar… blijkbaar is de belangstelling voor de hertenbronst zo enorm groot geworden, dat beheerders op de Veluwe, bijvoorbeeld ook in hun terreinen meer gelegenheden scheppen om dit spektakel te kunnen fotograferen. Daarbij kunnen zij misschien een voorbeeld aan NP De Hoge Veluwe nemen?.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/28/verstoring-bronst-edelherten-op-veluwe/