“Bronsthert “De Kroes” gedood in de strijd – Deel 3 – Slot

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095Het gesprek van de dag

Onder de wildfotografen op de Hoge Veluwe is de dood van het bronsthert “De Kroes”, het gesprek van de dag, blijkbaar heeft de plotselinge dood van deze geweidrager, een grote impact gehad op veel mensen. Natuurlijk gebeurt zoiets wel vaker, maar niet altijd zo open in het veld en dan ook nog op het veld waar hij altijd vertoefde met zijn bronstroedel.

 

092

“De Kroes” dinsdag 20 september op het Reemsterveld – Foto: ©Jan van Uffelen

Hetzelfde hert

De Barneveldse natuurliefhebber Jan van Uffelen stuurde ons enkele foto’s van “De Kroes”, die hij op dinsdagavond 20 september maakte, niet wetende, dat hetzelfde hert anderhalve dag later, op dezelfde plaats, dood zou liggen! .

Hij schreef ons het volgende: “Als ik zo de foto’s van “De Kroes” op jullie blog bekijk, dan is dit hetzelfde hert dat ik – vorige week dinsdag – op 20 september heb gefotografeerd. Anderhalve dag voor zijn dood!”

087-kopie-bw

Plaatshert “De Kroes” met zijn grote bronstroedel van ruim 30 hindes – Foto: ©Jan van Uffelen

Bekend hert

Vanzelfsprekend willen wij onze bezoekers deze schitterende platen niet onthouden, daarom publiceren wij ze op het weblog, mede ook omdat het hert “De Kroes”, bij veel wildfotografen bekend was. Op de foto hierboven, zien we hem helemaal links in beeld, bij zijn bronstroedel staan, op de wildweide van het Reemsterveld van de Kemperberg.

079

Het plaatshert “De Kroes” op weg naar zijn roedel – Foto: ©Jan van Uffelen

Minder

Het hert “De Kroes” had voor zijn leeftijd als 8 jarig hert, nou niet direct een indrukwekkend gewei, alles bij elkaar was hij – zeggen en schrijven – nog maar een 14-ender. Dus… bijvoorbeeld vergeleken bij een hert als “Hubertus”, die als 5 jarige, al 22-ender is geworden, moest “De Kroes” het met minder stellen.

106

Langzaam trekt “De Kroes” achter zijn roedel aan de Kemperberg over – Foto: ©Jan van Uffelen

Sterk genoeg

Toch bleek hij sterk genoeg om zich wekenlang staande te houden tussen een roedel van ruim 30 hindes, die hij om zich heen had verzameld. Daarbij heeft hij een zwaardere tegenstander, een 16-ender, die daarvoor heer en meester was op de Kemperberg, moeten verslaan. Lees ook: Bronst edelherten al begonnen 

Met dank aan: Jan van Uffelen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/28/bronsthert-kroes-gedood-strijd-deel-3/