Lunteren nu écht het “Middelpunt” van Nederland

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095Het “Middelpunt van Nederland” ligt in Lunteren

Het fabeltje dat het “Middelpunt van Nederland” op andere plekken zou liggen, ging vrijdag definitief de prullenbak in. Bovenop De Goudsberg ligt de enige échte steen die dit dan ook heel duidelijk markeert, benadrukte landschapsarchitect Erik Blok.

Lunters initiatief

De hoeveelheid personen die aan het project hun steentje bijdroegen is groot. Voorzitter van het Goudsbergproject Ab Welgraven liet ze allemaal de revue passeren. Het project werd opgezet door drie organisaties: Geldersch Landschap en Kasteelen, de gemeente Ede en Het Luntersche Buurtbosch. “Maar het is een Lunters initiatief, met een grote Lunterse inbreng als het gaat om de aansturing en uitvoering”, aldus Welgraven. Hij werd even later door burgemeester Cees van der Knaap gehuldigd als erelid van de gemeente Ede.

middelpunt-van-nederland-kopie

Het “Middelpunt van Nederland” vanuit de lucht – Foto: ©Jan van Uffelen

Klankbordgroep

Jobje de postbode deed een ludieke duit in het zakje met zijn befaamde interrupties, door erop te wijzen dat er ook nog een Lunterse klankbordgroep (Mensen zonder bord voor de kop) is geweest die ideeën aandroeg. Hij ging in gesprek met de burgemeester die een kritische noot plaatste. Van der Knaap wees op een paar bomen die het uitzicht richting Barneveld toch nog belemmeren. Toch zou je volgens de landschapsarchitect 20 kilometer ver kunnen kijken en de windmolens in Nijkerk kunnen zien.

1-dsc_9208

Jobje de postbode deed weer op ludieke wijze mee aan de opening – Foto: ©Fransien Fraanje

Vindbaar en beleefbaar

Een andere Lunteraan vindt het jammer de geplaatste metalen cirkel bovenop voorzien is van gras en niet van stenen, want die zouden beter passen bij de steen die het middelpunt markeert. ‘Geschiedenis is als een beeldverhaal door allerlei structuren en objecten in het landschap aanwezig’, zo begint het filmpje op de Goudsbergwebsite. “De kern van het project is dat we al die sporen uit het verleden vindbaar en beleefbaar maken, rondom het Middelpunt van Nederland. Daarom hebben we nu deze plek vernieuwd en meer allure gegeven”, legde Welgraven uit.

2-dsc_9228

Willemien Vreugdenhil zet samen met Wilke Dekker de vlag bij het Middelpunt – Foto: ©Fransien Fraanje

Burgerinitiatieven

De burgemeester vertelde nog een anekdote dat hij ooit samen met de toenmalige wethouder Wilke Dekker het middelpunt in het bos bijn niet kon vinden. Vrijdag plantte Dekker samen met wethouder Willemien Vreugdenhil een vlag in het middel van de cirkel, waarmee de opening van het vernieuwde middelpunt een feit was. “Historie, vernieuwing en continuïteit gaan hier hand in hand. Dit behoort tot de mooiste burgerinitiatieven die ik ken”, aldus Vreugdenhil.

3-dsc_9262

Jobje en Willemien maken een ‘selfie’ bij de steen van het Middelpunt – Foto: ©Fransien Fraanje

Landelijke professionals

Welgraven wees erop dat er landelijke professionals bij het project zijn betrokken. Landschapsarchitect Erik Blok: “Op de steen staat Het Middelpunt van Nederland, dus het is écht zo.” De eerste steen met inscriptie werd in 1965 onthuld. Hij memoreerde aan de ‘diefstal’ van de steen in 1980 door Wageningse studenten en het terugstelen van deze kolos door Lunterse scouts. De landelijke krantenkop ‘Oppepper voor toeristische grap’ voor de steen haalde hij onderuit, omdat rekenmethodes laten zien dat het middelpunt toch écht op de Goudsberg ligt.

dsc_9289

Landschapsarchitect Erik Blok(links) en Wim Bruijnes van Oud Ede(rechts), samen met Louis Fraanje in gesprek over het Middelpunt van Nederland – ©Foto: Fransien Fraanje

Mythische plek

Hij vertelde over de Lindenboomsberg en het oeroude zonnewendefenomeen om de tijd te bepalen. “We staan hier dus op een waardige, bijna mythische plek en dat kun je voelen. Het was een verstopte plek, maar nu hebben we licht op deze plek geworpen.” Maarten Meeuwis, maker van de expositie in het museum Oud-Lunteren wees naar de pijlpunten, infoborden in het dorp richting het middelpunt en de andere ‘highlights’ op De Goudsberg, plus de nieuwe kijkers die daar geplaatst worden.

Bron: Écht Middelpunt van Nederland | Ede Stad

 


Lees meer: ‘Middelpunt van Nederland nu echt het middelpunt’ | Barneveldse Krant

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/27/lunteren-nu-echt-middelpunt-nederland/