Niet naast je schoenen gaan lopen…

jubil25-2-2-1Op grote voet

Het lijkt nog maar kort geleden, dat wij besloten om van onze papieren Veluwenaar over te schakelen naar een weblog, maar inmiddels zijn we alweer zo’n vier jaar verder en staat de herfst alweer voor de deur.

Wat vliegt de tijd, het is niet anders, dat vind ik best wel eens een beetje jammer, omdat je helaas soms dingen moet laten liggen. Je komt er gewoonweg niet aan toe, het zij zo, want…  je bent nou eenmaal geen robot.

We hebben het er wel eens met elkaar over, dat je niet op ‘grote voet’ moet leven, of naast je schoenen moet gaan lopen. Ook als stichting hebben wij deze leefregel – inmiddels alweer 25 jaar – hoog in het vaandel staan en mede daardoor zijn we ‘groot’ geworden, door ‘klein’ te blijven!

DSCN2366 - kopie -webfoto

Louis staat voor heel even in de grote schoen op Ameland – Foto: ©Fransien Fraanje

Grappig en leerzaam

Een aantal jaren geleden waren we enkele dagen op Ameland om eens lekker uit te waaien en bij te komen van alle drukte. In het Natuurcentrum op het eiland stond ergens bij een expositie een grote houten schoen. Ik stapte zomaar even voor de grap in het grote gevaarte. De foto die Fransien er van maakte, geeft letterlijk en figuurlijk het bovenstaande weer. Een ‘grappig’ en tegelijkertijd ‘leerzaam’ moment tijdens de vakantie!

De wolf
Iemand vroeg een tijdje geleden waarom wij zo weinig over de terugkeer van de wolf in Nederland schreven. Nou, daar kan ik heel kort over zijn: daar heeft toch eigenlijk iedereen wel wat over geschreven. Dat item is inmiddels zo uitgemolken en iedereen heeft er wel een mening over en spreek ze vooral niet tegen, want ze zouden je ver…….!

Het lijkt allemaal net een sprookje, maar bij al dit soort zaken is de realiteit vaak ver te zoeken. Maar… daar zijn we als klein landje juist heel erg goed in, behalve als het uit de hand loopt, dan mogen anderen – die nu verguisd worden – het probleem weer oplossen.

Hoewel ik de wolf een prachtig dier vindt en hem zeker een plekje gun in de natuur, denk ik dat het nog wel even zal duren, voordat hij zich vestigt op de Veluwe. Lees ook: Wolven op de Veluwe…?

DSC_6424-sch

De wolf rukt op vanuit Duitsland richting de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Andere tijd

Een tijd geleden kreeg ik van mijn broer uit Zeeland het volgende te horen: “Ja, wij zijn al echt oud, wij zijn van een andere tijd. Toon Hermans zou zeggen: ‘Uit de tijd van vrouw Holle’. Uit de tijd dat je nog echt vrienden had. Nu voeg je vrienden toe of weiger je die op Facebook. Wij zijn uit de tijd van de Pick up en de LP, de CD en dergelijke bestond nog niet. Bij ons was het zo, dan ging je naar de dokter als je ziek was om een pil. Tegenwoordig gaan ze om een pil terwijl ze niets markeren. Wij zijn van voor de Tom Tom en stopten gewoon langs de weg om aan iemand de weg te vragen.

Een mening

Tegenwoordig moet je over alles een mening hebben. Bij ons was het zo, als je wat vindt dan breng je dat bij de politie. Wij hadden echte brommers zoals Puch, Kreidler en Zundapp, nu rijden ze allemaal een scootertje. Wij gingen appeltjes pikken, nu bestelen ze oude mensen. Als wij vervelend waren kreeg je een knal voor je kop. Nu krijg je een aai over je bol en je kunt lekker verder gaan met klieren. Vroeger was het: “Hee, Jan je Brinta”. Nu: “Humpfrey your Cornflakes”. Kort gezegd, wij zijn van een andere tijd!

14 - Louis met Puch op Texel

Louis met zijn Puch bromfiets bij de vuurtoren op het eiland Texel in 1967 – Foto: ©Gerrit Fraanje

Tenslotte…

floor-2-205Partycentrum Floor te Lunteren - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Partycentrum Floor aan de Dorpsstraat in Lunteren – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Het is weer bijna zover… onze jaarlijkse donateursavond op DV donderdag 6 oktober en deze keer heeft deze avond een zeer speciaal karakter, omdat we 25 jaar bestaan. Een jubileum-avond waar ik echt naar uitkijk. Alweer 25 jaar in de weer voor de Veluwe en voor de Jac. Gazenbeekstichting.

Dan is zo’n bijeenkomst van het allergrootste belang om je band te versterken met je achterban! Het is altijd erg gezellig en onze trouwe donateurs en vrijwilligers zijn dan in grote getale aanwezig in Partycentrum Floor te Lunteren.

Daarnaast is een ieder die een uitnodiging heeft ontvangen en onze stichting een warm hart toedraagt, van harte welkom.

Ik hoop u dan ook – bij gezondheid – graag te ontmoeten!

Lees ook: “Jubileumavond” Jac. Gazenbeekstichting in Lunteren

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/20/naast-schoenen-gaan-lopen/