Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 47

De spanning stijgt

Inmiddels heeft Hubertus de rivaal ook ontdekt en komt overeind uit de zoel, dan horen we hem weer voor de tweede keer burlen, maar nog altijd klinkt het niet erg imponerend. Daarbij lijkt het wel, of hij dat zelf ook best in de gaten heeft, want je ziet aan hem, dat hij alles in het werk stelt om indruk te maken, maar het lukt gewoonweg niet. We wachten in spanning af, wat er gaat gebeuren, want zijn rivaal is in aantocht.

lf_9377

Het burlgeluid klinkt het niet erg imponerend – Foto: ©Louis Fraanje

Voorgevoel

Dan komt Hubertus uit de zoel naar voren en het lijkt er op dat hij de uitdaging aan zal gaan, maar het ziet er allemaal niet erg zelfverzekerd uit. Beide herten berekenen hun kansen en nemen een afwachtende houding aan. Dat doen wij trouwens ook en Fransien oppert: “Eigenlijk hoop ik maar dat hij het gevecht niet aangaat met dit hert, want dan kan het weleens verkeerd aflopen!” Een soort ‘voorgevoel’ van haar en meestal krijgt ze gelijk!

lf_9505

Hubertus komt ‘schijnbaar’ zelfverzekerd uit de zoel – Foto: ©Louis Fraanje

Wijze beslissing

Dan lijkt het of er telepathie in het spel is, want Hubertus blaast de aftocht en gaat de strijd niet aan met de 20-ender, hoewel wij ‘leken’ misschien anders beslist zouden hebben. Fransien slaakt een zucht van verlichting en zegt: “Een zeer ‘wijze’ beslissing Hubertus, soms kun je beter je verstand gebruiken, dan alleen maar op je gevoel af gaan!”

lf_9526

Hubertus en ook het roedel hindes neemt de benen – Foto: ©Louis Fraanje

Weinig ervaring

Het roedel hindes doet alvast een aantal stappen opzij, want je weet maar nooit in zo’n situatie. De 20-ender komt nu heel op zijn gemak de arena binnenwandelen en we zien Hubertus het bos ingaan. Het is misschien de weg van de minste weerstand, maar je moet er niet aan denken, dat hij door een tegenstander ‘gevorkeld’ (gedood) zou worden terwijl je er bovenop sta te kijken. Ook onze vrienden Florus en Jannie beamen deze redenering, want Hubertus is tenslotte nog maar vijf jaar oud en heeft nog maar weinig ervaring.

lf_9536

Het zware hert op de voorgrond met Hubertus nog in de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Spierbundels

Nu zijn de rollen omgedraaid en neemt de 20-ender, die wij herkennen als het hert “Zorro”, eerst maar eens een modderbad. Een groot verschil met Hubertus, want het zware hert is één en al spierbundels wat de klok slaat en dat wordt ook nog eens extra benadrukt door zijn bronstgedrag in de zoel. Modder en water spatten alle kanten uit en de hindes blijven op gepaste afstand. Dus wat dat betreft, doet hij zijn naam wel eer aan!

lf_9599

Bronstgedrag van “Zorro” de 20-ender in de zoel – Foto: ©Louis Fraanje

Beetje dreigen

Ondertussen is er ook een jonge 10-ender bijgekomen, maar daarvan heeft het zware hert geen tegenstand te duchten, daar lacht hij om. Het blijft bij een beetje dreigen, maar dat is dan ook alles. Dit geeft trouwens al wel aan, dat het nog geen ‘hoogbronst’ is, want dan zou de 20-ender hem per direct de les gelezen hebben en verjaagd. (Zie foto’s onder).

lf_9652

lf_9671Gescheurde oren

Hier blijft het vanavond niet bij, want even later zien we rechts uit het bos een knots van een hert aankomen, voorafgegaan door een hinde. Zou het dan toch nog tot een gevecht komen vanavond? Deze nieuwkomer is geen kleine jongen, even ruw geschat lijkt het een 18-ender en gezien de scheurde oren, links en rechts, heeft hij al menig gevecht gevoerd in het verleden. Op de Hoge Veluwe noemen ze hem de “Charmeur”!

lf_9786

Een hinde en een hert met gescheurde oren komen het bos uit – Foto: ©Louis Fraanje

Afwachten

Zal het nu dan toch gaan gebeuren, wordt het ‘knokken’ deze reis? Iedereen wacht in spanning af en de camera’s staan in stelling, klaar om dit eerste gevecht vast te leggen op de gevoelige plaat. Tenminste… als het ook echt zover gaat komen. Dat vertel ik u graag in de volgende aflevering!

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 48

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/13/legendarische-hert-hubertus-deel-47/