Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 46

Zonder strijd, geen overwinning

In de vorige aflevering memoreerde ik nog even iets over de ‘bronst’ van de edelherten en of Hubertus zou gaan deelnemen aan de strijd om de hindes en… wat denk je? Tot onze stomme verbazing, zagen we hem op donderdag 8 september bezig in een zoel aan de Wildbaanweg. Met veel geweld krabde hij in de modder en gooide modder en water tot ver achter zich, om daarna zich er eens lekker in om te rollen.

lf_9170

Hubertus is bezig in een zoel op de Wildbaan – Foto: ©Louis Fraanje

Te vroeg

“Dan is hij ons toch – op de ene of andere manier – te slim af geweest, want vorig jaar liet hij zich pas op maandag 21 september zien bij de ‘bronstarena’ op de Wildbaan” zeiden we tegen elkaar. Dat kan wat worden, als hij al zo vroeg deze kant is opgekomen, maar… we moeten natuurlijk niet te vroeg juichen. Hubertus zelf heeft het zich zo comfortabel mogelijk gemaakt en zit met zijn snuit plat op de bodem van de modderpoel wat weg te dommelen.

lf_9184

Hij zit met zijn snuit plat op de bodem van de modderpoel – Foto: ©Louis Fraanje

Eerste burlgeluid

Na enige tijd gaat ineens zijn kop omhoog en laat hij een wat aarzelende burl aan ons horen, het is nog niet echt geweldig, maar dat zal de komende tijd wel beter gaan. Het blijft iedere keer een bijzonder moment, als we Hubertus voor het eerst in het ‘bronstseizoen’ horen burlen.

lf_9255

Hubertus laat een wat aarzelende burl horen – Foto: ©Louis Fraanje

Enkele hindes

Het duurt maar heel even, of het wordt ons duidelijk waarom Hubertus burlde, want achter hem verschijnen nu een aantal hindes en die zal hij al wel geroken hebben. Toch komt hij niet onmiddellijk overeind, maar bekijkt het allemaal eens op zijn gemak. Och, hij heeft nog wel even de tijd en het zijn er maar een paar, dus waarom zou je je dan druk maken?

lf_9283

Achter Hubertus verschijnen een aantal hindes – Foto: ©Louis Fraanje

Kat in ‘t bakkie

Eerst lopen de dames een andere richting uit en bekommeren zich totaal niet om het hert daar in de zoel. Ze trekken naar de bosrand, om te kijken of daar soms wat eetbaars te vinden is. In deze bronstperiode wordt er bijgevoerd, niet dat dit direct noodzakelijk is, maar dan komen de dieren wel wat naar voren en dat is voor de vele fotografen, die langs de Wildbaanweg staan opgesteld “Kat in ‘t bakkie!”

lf_9296

De blik in de ogen van Hubertus spreken boekdelen – Foto: ©Louis Fraanje

Weinig actie

Als dan op een gegeven ogenblik de leidhinde bij Hubertus voor langs loopt, draait deze zijn kop in haar richting en we zien dan, dat de blik in zijn ogen ‘boekdelen’ spreekt. Ook komen er nu steeds meer hindes het open veld oplopen en zich bij de rest van het ‘kaalwild’ voegen. Dat moet hem toch niet ‘koud’ laten zouden we zeggen, maar toch… er valt nog weinig actie te bespeuren bij onze Hubertus.

lf_9299

Inmiddels zijn er meer hindes bij gekomen – Foto: ©Louis Fraanje

Hoge temperatuur

Het is ook eigenlijk te warm voor de tijd van het jaar en dat is ook niet erg bevorderlijk voor de ‘bronst’, daar komt dan tenslotte nog bij, dat het nog altijd aan de vroege kant is. Met deze hoge temperaturen, daalt het temperament van de herten, dat blijkt nu hier wel heel erg duidelijk.

lf_9414

Ineens stond daar die grote jongen in de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Grote jongen

Maar… plotseling gebeurt er dan iets, dat de hele situatie ineens totaal verandert, want links in de heide zien we ineens een grote jongen staan, in de vorm van een  20-ender staan en zo te zien… geen jong ‘broekje’!. Oei… oei… dat zou weleens ‘heibel’ in de tent kunnen geven, want twee herten en dan een aantal hindes in de buurt,  ja… dat is vragen om moeilijkheden. Hoe dit gaat aflopen, vertel ik u in het volgende deel!

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 47

********************************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/12/legendarische-hert-hubertus-deel-46/