Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 48

Eerst zien en dan…

De hinde die voor het hert uitloopt, ziet dan voor zich de 20-ender en bedenkt zich zienderogen, ze draait haar kop om naar de geweidrager achter haar en verandert tegelijkertijd van richting. Blijkbaar voelt ze aan wat er komen gaat en maakt ze zich uit de voeten. De spanning stijgt nu met de minuut en dit moet een gevecht opleveren zeg ik tegen Fransien, maar deze blijft er heel nuchter onder. “We zullen wel zien of er iets gaat gebeuren, ik weet het zo net nog niet, eerst maar eens zien!” is haar antwoord.

lf_9792

De hinde draait haar kop in de richting van het hert – Foto: ©Louis Fraanje

Vol zelfvertrouwen

Terwijl de hinde zich uit de voeten maakt, wandelt de “Charmeur” (18-ender met gescheurde oren), stug door in de richting van zijn rivaal, vol zelfvertrouwen zal hij de strijd aanbinden met de 20-ender. Tenminste zo lijkt het in eerste instantie wel, maar dan mindert hij zijn vaart en bekijkt nog eens heel goed wat voor een tegenstander daar even verderop staat.

lf_9800

Terwijl het hert stug doorloopt verandert de hinde van richting – Foto: ©Louis Fraanje

Onvermijdelijk gevecht

Dan bedenkt hij zich toch maar en keert op zijn schreden terug naar de bosrand, maar hij slaat niet direct op de vlucht, het gaat allemaal in een heel rustig tempo. Ik ben er nu helemaal klaar voor, om het onvermijdelijke gevecht vast te leggen, deze zware jongens laten zich toch niet zomaar op hun kop zitten?

lf_9847

Het hert keert op zijn schreden terug naar de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Bronstroep

De 20-ender is nu ook een flink stuk naar voren gekomen en staat inmiddels op de plek, waar zo straks zijn rivaal stond. Hij gooit zijn kop achterover en laat zijn bronstroep over de heide galmen, het zware geluid wordt weerkaatst door de bomen van het dennenbos.

lf_9836

De 20-ender laat zijn bronstroep over de heide galmen – Foto: ©Louis Fraanje

Afweging

Zijn rivaal aan de bosrand beantwoord deze bronstroep en beide herten burlen er nu op los, alles dreunt en alles wijst er op, dat een gevecht niet lang meer zal duren. Ons geduld wordt vandaag wel erg op de proef gesteld. Ondertussen zijn natuurlijk beide herten alert en druk aan het afwegen, wie het eerst zal overgaan tot de aanval. We wachten in spanning af en ik blijf tot het laatste toe, optimistisch!

lf_9856

Zijn rivaal aan de bosrand beantwoord deze bronstroep – Foto: ©Louis Fraanje

Geen gevecht

Ondanks al dit ‘getreuzel’ heb ik nog steeds goede hoop, dat er een gevecht gaat plaatsvinden en… ja hoor, ineens stuift de 20-ender op zijn rivaal af. Deze gaat heel even een klein stukje op de loop en draait zich dan om – met de kop naar beneden – naar zijn tegenstander. Heel even lijkt het er op dat de geweien op elkaar in zullen beuken, maar… helaas, ook deze rivaal laat het afweten en gaat er als een speer vandoor. Ik krijg dus ongelijk in deze, hoewel ik er bijna van overtuigd was dat een gevecht onvermijdelijk bleek, ging het feest niet door!

Jammer, maar vandaag dus geen gevecht op de Wildbaanweg. Ik heb ook zo het idee, dat we nog een weekje geduld moeten hebben, want in principe is het veel te warm voor de tijd van het jaar. Zodra de temperatuur van het weer naar beneden gaat, zal het temperament bij de herten weer gaan stijgen!

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 49

Bekijk ook het filmpje: 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/14/legendarische-hert-hubertus-deel-48/