Succesvolle jubileumwandeling op Kernhem

jubil25-2-2 (1)Verhalen en anekdotes over een oud landgoed

Mede door het stralende weer, was het echt een plezier om deze voorjaarswandeling mee te maken. Daarnaast natuurlijk het feestelijke tintje er omheen, dat de stichting dit jaar haar 25 jarig jubileum viert.

Zo tegen de klok van twee uur stond een vijftiental wandelaars gereed op de parkeerplaats van Huis Kernhem, voor de wandeling die georganiseerd was door de Jac. Gazenbeekstichting.

In zijn welkomstwoord aan de wandelaars, konvoorzitter Louis Fraanje mededelen dat er inmiddels een kwart miljoen oftewel 250.000 unieke bezoekers geteld waren op het weblog “De Veluwenaar”.

DC_8439-bw

Een welkomstwoord aan de wandelaars op de parkeerplaats bij Kernhem – Foto: ©Fransien Fraanje

Kasteel en oude boerderijen 

In zijn welkomstwoord vertelde Fraanje het een en ander over huis Kernhem, dat is gebouwd in 1803 op de resten van een middeleeuws kasteel. Het behoort tot een van de oudste landgoederen van Nederland. Kernhem was een steunpunt van de graven en hertogen van Gelre in hun eeuwige strijd tegen de bisschop van Utrecht. In 1410 liet hertog Reinald IV van Gelre op het hofgoed Kernhem een versterkt huis bouwen. In voorgaande eeuwen was de Veluwe door de graven en hertogen van Gelre op de bisschop van Utrecht veroverd en aan het hertogdom toegevoegd.

DC_8463

Het hondje houdt de fotograaf goed in de gaten – Foto: ©Fransien Fraanje

Hanenburg en Vissenkom

In de 18e eeuw begon de adel het formele en strakke karakter van de Barok te star te vinden. Men zag hierin een steeds verdere verwijdering van de natuur.

Onder het motto “terug naar de natuur” ontstond de meer romantische Engelse landschapsstijl. Naast de parkdelen bij het huis zijn er in deze tijd enkele waterpartijen aangelegd.

De Hanenburg en de Vissenkom vormden zo aantrekkelijke punten waar de bewoners van het landgoed Kernhem tijdens een wandeling naar toe konden lopen.

In deze periode is rond de Vissenkom een dicht bos met een groot aantal; slingerende paden aangelegd. Op de Hanenburg, een hoog eiland omringd door water, heeft een lange tijd een theekoepel gestaan.

DC_8481

Tijdens de wandeling was er veel interactie – Foto: ©Fransien Fraanje

Volgerechtigde boerderijen

Na de Middeleeuwen werd het landgoed uitgebreid met tal van boerderijen. Boerderij ‘Het Bouwhuis’ was één van de zogenaamde ‘volgerechtigde boerderijen’ in de buurt Ede-Veldhuizen.

Deze boerderijen werden in leenpacht uitgegeven aan hun bewoners; in die tijd allemaal personen van betekenis. De andere drie boerderijen waren:
‘De Slijpkruik’, ‘Engelenhove’ en
‘De Kalverkamp’.

.

Dikste eik

De eerste boerderij ‘Het Bouwhuis’, werd ook tijdens de wandeling aangedaan, omdat op het erf van deze boerderij, zich de dikste eik van Gelderland bevindt. Een imposante zomereik van ongeveer 280 jaar oud, met een omtrek van zo’n 5,5 meter. Louis Fraanje vertelde, dat men vroeger in de hooitijd hier de volgeladen hooiwagens onder stalde als er nog geen plaats was om te lossen. Terwijl hij dicht in de buurt van de boom stond, vroeg hij zich hardop af, wat voor een verhalen zo’n boom wel allemaal niet zou kunnen vertellen als deze eens kon praten.

DC_8490 - kopiebw

De wandelgroep rondom de dikste eik van Gelderland bij boerderij “Het Bouwhuis” – Foto: ©Fransien Fraanje

Kringloop 

Ook bij deze wandeling ontbraken de mooie verhalen over witte juffers, ridders, jagers en stropers niet. Op zijn bekende en beeldende wijze bracht Fraanje deze oude verhalen ten gehore voor zijn wandelaars. Ook vertelde hij over de grafheuvels en het geloof en bijgeloof van onze voorouders. De kringloop in de natuur was voor deze mensen een duidelijk voorbeeld, dat het nooit ophield en dat er zeker iets moest zijn na de dood. Iets dat Fraanje ten volle kon onderstrepen en met een zeker respect en liefde over vertelde. Een gevoelig onderwerp, dat hij dan ook niet uit de weg gaat op zijn wandelingen. Daarnaast gaf hij duidelijk aan, dat als je niets weet over het verleden, wat wil je dan eigenlijk met je toekomst?

DC_8510Ook bij deze wandeling ontbraken de mooie verhalen niet - Foto: Fransien Fraanje

Ook bij deze wandeling ontbraken de mooie verhalen niet – Foto: ©Fransien Fraanje

Wildwal

De weg werd overgestoken en achterlangs boerderij “Engelenhove” ging het richting de oude Wildwal, waarvan een deel hier op sommige plaatsen nog zichtbaar is. Deze oude ‘wildkering’ uit de Late Middeleeuwen loopt van Meulunteren via Ede en Bennekom naar Wageningen en heeft een lengte van 25 kilometer. In de omgeving van Lunteren heeft de Jac. Gazenbeekstichting samen met de mensen van de Oud-Lunterse Dag, grote delen ervan weer zichtbaar gemaakt.
Uitvoerig werd door Fraanje ingegaan op de ontstaansgeschiedenis ervan en… waarom dit stukje cultuur uit het verleden bewaard moet blijven. Lees ook: Jac.Gazenbeekstichting zet zich in voor reconstructie van oude Wildwal

Een vleermuizenkast - Foto: ©Fransien Fraanje

Een vleermuizenkast – Foto: ©Fransien Fraanje

Vleermuizenreservaat

De Doolhoflaan, waarvan de oude luister als statige beukenlaan, allang niet meer is terug te vinden, is aangewezen als vleermuizenreservaat. Je kunt merken dat de gemeente Ede er hier duidelijk voor heeft gekozen, om de natuur het hoogste woord te geven.

“Hoewel ik een echte natuurliefhebber ben” zegt Fraanje, “Vind ik het best wel jammer, dat men juist op dit oude landgoed, waarbij deze beukenlaan vanuit cultuurhistorisch oogpunt een belangrijke functie vervuld, teniet wordt gedaan”.

Hangkast voor vleermuizen 

“Aan de andere kant is het zo, dat deze laan een aanvliegroute, fourageergebied en verblijfplaats biedt aan zes soorten vleermuizen. De meeste vleermuizen verblijven er in de zomer, in de winter wordt er slechts een enkeling zoals o.a. de watervleermuis geteld”, aldus Louis. “Trouwens, speciaal voor de vleermuizen heeft men hier kastjes opgehangen aan de diverse bomen”. (Zie foto rechtsboven).

DC_8573

DC_8574

 

 

 

 

 

 

 

Gezellig nagepraat

Het weer was net als voorgaande jaren uitzonderlijk mooi. Mede door het schitterende weer en de prachtige verhalen en… vragen, was ook deze voorjaarswandeling weer een echt succes. Op het terras van Pannenkoekenrestaurant Kernhem werd – onder het genot van een heerlijk gebakje en een drankje, aangeboden door de jarige stichting – nog even gezellig nagepraat. (Zie foto’s boven).

DC_8550

Filmmaker Jan van Uffelen in gesprek met voorzitter Fraanje – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

Terugkijkend, was het een leuke, ontspannen en leerzame wandeling op Kernhem, een oud landgoed met een rijke geschiedenis, die op deze zonnige zaterdagmiddag weer enigszins tot leven kwam.

Er breekt nu een drukke tijd aan voor de stichting, naast alle gewone verplichtingen, moeten er ook veel andere zaken geregeld worden die – direct of indirect – allemaal verband houden met het 25 jarig jubileum.

Met betrekking tot het werk van de Jac. Gazenbeekstichting is men bezig met een promotiefilmpje, die in samenwerking met Van Uffelen Multimedia gemaakt gaat worden.
Het ligt in de bedoeling om deze op de jubileumavond d.d. donderdag 6 oktober te vertonen.

Lees ook: Succesvolle jubileumwandeling op Kernhem

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/05/23/succesvolle-jubileumwandeling-op-kernhem/