1940 – Oorlog en Vrede – 1945

bevrijdingsdagbevrijdingsdagHotel De Wereld in Wageningen

Op 4 mei 1945 capituleerde de Duitse admiraal Von Friedeburg te Lüneburg namens de Duitse troepen in Noordwest-Duitsland, Nederland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken voor de Britse veldmaarschalk Montgomery.

Bevrijding

Op 5 mei ontbood de Canadese generaal Charles Foulkes de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz naar Hotel De Wereld in Wageningen om daar in het bijzijn van Prins Bernhard (commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten) de uitwerking van de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland te bespreken.

Johannes_Blaskowitz_surrenders_in_Holland

Bespreking van het capitulatiedocument in Hotel De Wereld te Wageningen – Foto: Stirton, Alexander Mackenzie

Nationale feestdag

Na de bevrijding in 1945 werd bepaald dat Bevrijdingsdag om de vijf jaren gevierd zou worden. Pas in 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting wordt herdacht en gevierd. In 1999 werd 15 augustus, de dag van de Japanse capitulatie in 1945, tevens een dag waarop uitgebreid gevlagd mag worden.

De datum van 5 mei als nationale feestdag is ook vastgelegd in de Algemene Termijnenwet.

********************************************************************************************************************************************

1901 – Jan H. de Groot – 1990

grootdejanh

Jan Hendrik de Groot (1901-1990)

Gedicht 1940-1945

Op de gevel van perscentrum Nieuwspoort in Den Haag is een gedenksteen aangebracht met daarop een kunstwerk en een gedicht van Jan H. de Groot.

Pseudoniemen 

Jan Hendrik de Groot (1901-1990) gebruikte de pseudoniemen J. ten Mutsaert en Haje Sikkema. Haje zijn zijn eigen voorletters, maar dan omgedraaid en Sikkema komt van de ‘sik’ die De Groot vrijwel altijd als ‘kinnesier’ droeg. Hij gebruikte beide schuilnamen in de Tweede Wereldoorlog en nog een enkele keer daarna.

Waarschuwend geluid

De Groot was een van de eerste schrijvers die een waarschuwend geluid tegen Hitler-Duitsland lieten horen. Hij deed dat o.a. in het decembernummer 1938 van ‘Opwaartsche Wegen’.

Verzetsprijs

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij met zijn vrouw Nel actief in het verzet. Hij werd twee keer door de Duitsers gevangen genomen. Hij ontving in 1945 de Verzetsprijs voor Letterkundigen. Tot op hoge leeftijd bleef Jan H. de Groot poëzie publiceren. Van zijn hand is het gedicht 1940-1945 dat te lezen is op het kunstwerk in Den haag. (Zie foto onder)..

Jan H. de Groot

 

nieuwspoort

Het Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag met het gedicht van Jan H. de Groot

 

Met dank aan: Wouter van Heiningen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/05/04/26393/