De kiekkast mee naar Terschelling – Deel 2 – Slot

Een levend panorama

Zoals ik reeds in het eerste deel aan u vertelde, lag voor ons geriefelijke vakantiehuis een min of meer natuurlijke kleine waterplas, waar het miegelde van de watervogels. Genietend van dit levend panorama, kon ik tegelijkertijd  ook vanuit de woonkamer – ongestoord – de diverse soorten watervogels op de gevoelige plaat vastleggen.

Een vogelaar met zijn camera kijkt vol bewondering naar het levend panorama daarbuiten -  ©Eigen opname

Natuurvriend en vogelaar Ton met zijn camera, kijkt vol bewondering naar het levend panorama daarbuiten –  ©Eigen opname

Eenden en ganzen

Bij een koppeltje Bergeenden is voor het mannetje de kenmerkende knalrode knobbel bovenop de snavel zijn handelsmerk. Een koppeltje Kuifeenden kwam ook even kijken, evenals een koppeltje Slobeenden met hun kenmerkende brede snavels. De Grauwe Gans en Wilde Eend met hun pullen gaven ook acte de préséance. Wij telden het respectabele aantal van 11 of 12 pullen bij de eend.

HRT.014 paartje Bergeenden op Terschelling DSC_2766

HRT.020 paartje Kuifeenden op Terschelling. DSC_2940

 

 

 

 

 

 

 

 

Bergeenden met vooraan het mannetje (foto linksboven). Daarnaast het koppeltje Kuifeenden (foto rechtsboven).
De Slobeenden met hun brede snavels (foto linksonder). De Grauwe Gans met haar pullen (foto rechtsonder)

HRT.009 paartje Slobeenden op Terschelling.

HRT.017 Gr. ganzen paar + pullen. DSC_2158

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HRT.017 Gr.Ganzen 2x in vlucht. DSC_3138

Grauwe Ganzen in de vlucht boven Terschelling – Foto: ©Ton Heekelaar

Lange reis

De onlangs gekozen vogel van het jaar – de Grutto – presenteerde zich ook heel mooi. Tot slot: de Rotganzen die voornamelijk overwinteren in het Waddengebied en Zeeuwse delta hebben zich inmiddels vet gevreten en zijn klaar voor de lange reis – omstreeks mei – naar hun broedgebied in Noordelijk Rusland.

HRT.007 Grutto, 14-april-2016 Terschelling. DSC_2456

HRT.008 Grutto op Terschelling 2016 DSC_2437

.

.                     De Grutto is gekozen als Vogel van het jaar 2016 (zie foto’s boven).  De Rotganzen zijn weer klaar voor de lange reis naar Rusland. Op onderstaande foto’s zie je duidelijk het verschil in tekening met de Grauwe Ganzen.

HRT.004 Rotgans beeldvullend.DSC_2475

HRT.005 3x vliegende rot-ganzen op Terschelling. DSC_2490

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze belevenissen van een schitterend weekje op het mooie eiland Terschelling in de Waddenzee, wilde ik gaarne met mijn trouwe lezers delen.

Met vriendelijk groet Ton

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/30/de-kiekkast-mee-naar-terschelling-deel-2/