De kiekkast mee naar Terschelling – Deel 1

Museum +vlag van Terschelling. DSC_2804

Museum en vlag van Terschelling – Foto: ©Ton Heekelaar

Een weekje Terschelling met veel vogels

De voorzitter van de Jac. Gazenbeekstichting is recentelijk een weekje naar Texel geweest waarbij uiteraard de kiekkast is meegegaan. Inmiddels hebben wij via de weblog kennis genomen van zijn belevenissen met betrekking tot het liefdesleven van een spannetje Bergeenden. Zie artikel met schitterende fotoreeks:Noordwaarts – Deel 5

Museum ‘t Behouden Huys

Toeval of niet en geheel onafhankelijk van elkaar, kreeg deze voormalige Veluwse beroepswoudloper recentelijk van 11 t/m18 april jl. een weekje Terschelling aangeboden. Dus….. ook de kiekkast mee!

Onze gastheer gaf in overweging om het museum “ ‘t-Behouden Huys” op West-Terschelling te bezoeken. De bekende ontdekkingsreiziger Willem Barentsz is namelijk op Terschelling geboren. Hij zocht vanuit Amsterdam via Noordelijk van Scandinavië een (doorsteek) handelsroute naar Azië , doch liep in1596/1597 met zijn schip vast in het pakijs op Nova-Zembla. Daardoor was hij genoodzaakt met de gehele bemanning te overwinteren. Van wrakhout en aangespoelde boomstammen heeft men een eenvoudige hut gebouwd.

interieur 't-Behouden Huys op Nova Zembla DSC_2811

Interieur ‘t-Behouden Huys op Nova Zembla

Deze hut staat inmiddels wereldberoemd bekent als: “ ’t-Behouden Huys” (zie foto rechts >>). Vanwege de bittere ellende en beproevingen tijdens die winterperiode hebben de overgebleven bemanningsleden uiteindelijk met een zelf verbouwde sloep in de daarop volgende lente weer het ruime sop gekozen. De zeventien overgebleven bemanningsleden hebben een wereldprestatie van formaat geleverd door het op grote afstand gelegen Rusland roeiend weten te bereiken.

Helaas is Willem Barentsz tijdens die roeitocht overleden. Voor ons bleek dit museum inderdaad een aanrader, maar er is nog veeeeel meer moois op dit eiland te beleven en……… te bewonderen.

Kleine waterplas

Op het langgerekte eiland Terschelling lag voor ons geriefelijke vakantiehuis een min of meer natuurlijke kleine waterplas. Deze is niet toegankelijk voor publiek en vanwege de rust miegelde het van diverse soorten watervogels. Als kers op de taart werden wij op woensdag 13-april jl. getrakteerd op één invallende lepelaar. Wellicht de eerste terugkerende Terschellingse lepelaar vanuit haar- of zijn overwinteringsgebied in West-Afrika.(zie foto’s onder).

Hieronder volgt mijn fotoverslag:

HRT.002 landing Lepelaar. DSC_2278

Lepelaar in vlucht op Terschelling. DSC_2321

 

 

HRT.003 Lepelaar met geopende snavel. DSC_2312Lepelaar, 13-april-2016 Terschelling, Midsland aan Zee. DSC_2279 - kopieLevend panorama

Het was gewoon een feest om vanuit de huiskamer als een levend panorama uitzicht niet alleen de vele watervogels te bewonderen, maar ook hebben wij genoten van een paartje Bruine Kiekendieven die elkaar via luchtacrobatiek het hof maakten. (Zie foto’s onder).

HRT.012 paringsritueel bruine Kiekendieven. DSC_2232

HRT.011 bruine Kiekendief in paringritueel, 13-april-2016 Terschelling. DSC_2238

Kleinste Futensoort

Ook zagen wij langs de rietkraag één dodaars met zijn kenmerkende licht kleurige vlek bij de snavelmond. De Dodaars zijn de kleinste Futensoort van Europa. Ondanks dat het een vrij algemene soort is wordt hij door zijn schuwe levensstijl zelden gezien. Op onze droge Veluwe ontbreekt deze soort geheel.

HRT.009 Dodaars op Terschelling. DSC_3147

Een Dodaars wordt hij door zijn schuwe levensstijl zelden gezien – Foto: ©Ton Heekelaar

Roodkoppen

De prachtige tekening en kleuren van het mannetje Wintertaling wilde ik u niet onthouden. Een spannetje Tafeleenden liet zich ook bewonderen. Hiervan heeft het mannetje een opvallende rood/bruine kop. In het vakjargon wordt deze eendensoort dan ook heel toepasselijk “roodkoppen” genoemd. Ook de onopvallende Krakeenden zijn voor deze Veluwse woudloper geen alledaagse waarneming.

HRT.013 man Wintertaling, 13-april-2016 Terschelling. DSC_2117 - kopie (2)

Het mannetje Wintertaling met zijn prachtige tekening en kleuren (boven). Een spannetje Tafeleenden (linksonder) en Krakeenden (rechtsonder) – Foto’s: ©Ton Heekelaar

HRT.022 paartje Tafeleenden, 14-april-2016 Terschelling. DSC_2367

HRT.015 spannetje krakeenden op Terschelling. DSC_1992

Lees ook: De kiekkast mee naar Terschelling – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/29/de-kiekkast-mee-naar-terschelling/