Ganzengezinnetje in een boerensloot

Eerste zwemlessen

Ergens achteraf in het buitengebied kwam ik ze tegen, mede door het luide gegak van vader en moeder grauwe gans verraden zij hun aanwezigheid. Het ganzengezinnetje wat daar heerlijk ronddobberde in een boerensloot. Schitterend, om te zien hoe de acht jonkies tussen vader en moeder gans voor het eerst te water gingen. Zo kregen ze vandaag dus zwemles.

1 - DSC_8521

Een wilde eend passeert het ganzengezinnetje – Foto: ©Louis Fraanje

Vreemde eend

Het is net als met kleine kinderen die voor het eerst buiten komen en allerlei ontdekkingen doen. Zo kwam er even later een wilde eendenmoeder voorbij zwemmen. Je zag ze kijken en bij hun eigen denken, wat is dat nou weer voor vreemde eend? Ja, weet een ganzenjong veel.

2 - DSC_8578

Het leek wel of die twee een wedstrijdje hielden – Foto: ©Louis Fraanje

Piepkleine vleugeltjes

Opeens zagen we twee jonkies samen een wedstrijdje houden, tenminste daar leek het op. Ze kwamen overeind uit het waren en vlogen met hun piepkleine vleugeltjes een stukje vooruit. En moeder gans zwom ongestoord verder zonder er zich ook maar iets van aan te trekken. Wel hield ze af en toe een oogje in het zeil of er geen gevaar dreigde.

3 -DSC_8594

Kijk mama ik ben nu bijna net zo groot als jij – Foto: ©Louis Fraanje

Overeind staan

Inmiddels was moeder omgedraaid en zwom een andere richting uit, tegelijkertijd draaide het hele koppeltje met haar mee. Dat was werkelijk een lust voor het oog, om dat te zien. Op een gegeven moment gaat er vooraan ineens een kleine zo hoog als hij kan overeind staan in het water. Zo dan ben ik bijna net zo groot als jij mama, zal het jonkie gedacht hebben. Ja, als je zo zit te kijken naar dat jonge grut, ga je vanzelf van alles fantaseren.

4 - DSC_8600-bw

De meerkoet bekijkt aandachtig het ganzengezinnetje – Foto: ©Louis Fraanje

Tellen

Moeder voorop en het kleine grut dat volgt, met daarachter vader gans die de lading dekt. Een meerkoet bekijkt het ganzengezinnetje eens aandachtig, als ze voorbij zwemmen. Het lijkt net of hij ze aan het tellen is, want steeds gaat zijn kopje omhoog en omlaag. Maar de jonge gansjes hebben geen oog voor de meerkoet en verder gaat de reis door de boerensloot want er valt vandaag nog van alles te ontdekken.

5 -DC_8616 - 1

Een schitterend gezicht dat jonge spul daar in die boerensloot – Foto: ©Louis Fraanje

Eerste zwemlessen

Och… als er eentje wat achterop raakt, mindert ook vader gans zijn vaart en wacht geduldig tot de kleine weer mee kan zwemmen. Het is een schitterend gezicht dat jonge spul daar in die boerensloot, je blijft er naar kijken. En wij waren getuige bij de eerste zwemlessen van een ganzengezin, ik kan u vertellen, daar krijg je gewoonweg geen genoeg van.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/15/ganzengezinnetje-in-een-boerensloot/