De Veluwe geplunderd!

Grootschalige houtkap

sjoerd3-199x300

Sjoerd Stellingwerf – ©Archief foto

Al zo n halfjaar vindt op de Veluwe grootschalige houtkap plaats. De achteloze burger loopt eraan voorbij en denkt dat het om onderhoud gaat. Maar pas op! Wat aangevraagd wordt als dunning, wordt uitgevoerd als kaalslag.
Deze houtplundering wordt aangewakkerd door de premie op biobrandstof voor kolencentrales van energiebedrijven als Essent.

Subsidie

Om de kolencentrales nog wat langer open te kunnen houden, heeft minister Kamp gunstige subsidievoorwaarden weten door te voeren voor het bijstoken met houtresten en houtafval. Maar versgekapte bomen vormen nu al tweederde van de verbrande massa. Slechts een derde bestaat uit pallets.

Doorgeslagen

Zelfs kostbare boomsoorten als beuk en winter- en zomereik worden voor de megastook gekapt. De doorgeslagen houtoogst gaat dikwijls ten koste van de zogenaamde coulissen en houtwallen in het landschap en verschraalt de natuurlijke diversiteit aan planten en dieren. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van het Energieakkoord!

motorzager-aan-het-werkVerbieden

Wat zou het goed zijn als overheden deze toepassing van het akkoord nu abrupt verbieden. Nog zo n oogst en de verschraling van onze bossen heeft een definitieve schade achtergelaten. In een stabiel bos zijn oudere bomengroepen van groot belang voor de bescherming van het geheel. Bij systeemloze kaalslag, zoals nu, zijn overal in de bossen windgaten ontstaan. Het zijn open plekken, die zich alleen maar verder uitbreiden door een storm. Ik vrees dus de gevolgen van een grote storm.

Beschermwaardig

Jammer dat zelfs ervaren bos-exploitanten niet tonen hoe bosbouw ook nog verantwoord kan plaatsvinden. Zij worden betaald voor hun oplevering. Van het totaal voor de vlam aangeboden bomen is zelfs 71 procent gecertificeerd beschermwaardig. Hier gaat het juist om bomen die alleen vanuit een ecologische benadering in aanmerking kunnen komen voor de zaag en… zeer zeker niet vanuit economische benadering.
Dit is niet nodig, anders gezegd: “Kappen hiermee!”

Tekst: ©Sjoerd Stellingwerf, oud-herder en schrijver Apeldoorn

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/14/de-veluwe-geplunderd-2/