Future for Nature Awards 2016

12973041_357850707672737_8681248440612521113_o

De Future for Nature Awards staan klaar  – Foto: ©FFN

Geldprijs én erkenning voor jonge natuurbeschermers

Vandaag vrijdag 15 april ontvingen drie jonge, veelbelovende natuurbeschermers de Future For Nature Award en een geldbedrag van 50.000 euro in Koninklijke Burgers’ Zoo te Arnhem. Uit onderzoek onder de 24 winnaars van de afgelopen acht edities blijkt dat naast het belang van het geld, de internationale erkenning voor hun werk minstens zo belangrijk is.

De Nederlandse Wietse van der Werf, één van de winnaars van dit jaar: “Ik voel me enorm vereerd dat ik aan de lange en indrukwekkende lijst van Future For Nature Award winnaars word toegevoegd. Deze prijs is een enorme erkenning voor mijn werk én het werk en de inzet van al onze vrijwilligers, piloten en burgerinspecteurs!”

Beschermers van vissen, schubdieren en krokodillen beloond

BPSkr88L

Wietse van der Werf

Wietse van der Werf

De 33-jarige Nederlander Wietse van der Werf is oprichter van The Black Fish en Wildlife Air Service. Hij werkt aan de realisatie van het grootste internationale netwerk van burgerinspecteurs op visserijgebied ter wereld.

Met dit netwerk van vrijwilligers en piloten in opleiding zet Van der Werf zich in tegen de illegale visserij en voor bescherming van bedreigde zeedieren zoals de blauwvintonijn en zeeschildpadden. Naar schatting is 40% van alle vis die in Europa verhandeld wordt, illegaal gevangen.

Thai Van Nguyen

thai-and-pangolin01jpg-1024x683

Thai Van Nguyen

De Vietnamese Thai Van Nguyen is de oprichter van ‘Save Vietnam’s Wildlife’. Hij stelt alles in het werk om de schubdieren te behoeden voor uitsterven. Deze dieren worden in grote aantallen gestroopt o.a. voor medicinale doeleinden en om sieraden te maken van de schubben. De pech van deze dieren is dat zij zich oprollen als een bal als er gevaar dreigt en wachten tot het gevaar geweken is. Voor stropers des te gemakkelijker om de schubdieren te vangen.

matthew-shirley-with-hatchlings-768x1024Matthew Shirley

De Amerikaanse Matthew Shirley werkt in Gabon en Ivoorkust om de pantserkrokodil te behoeden voor uitsterven. Deze dieren zijn niet geliefd bij de bevolking dus zij zijn deze dieren liever kwijt dan rijk.

Deze machtige dieren worden gedood om het vlees en het leer. In Ivoorkust heeft Shirley een broedcentrum opgericht. Vanuit het centrum zet hij deze dieren uit in het wild.

<< Links op de foto: Matthew Shirley

De drie winnaars presenteerden hun werk vanmiddag in Koninklijke Burgers’ Zoo voor 500 mensen tijdens het Future For Nature Awards event.

 

12998251_358234330967708_1289097538962914860_o

Eregast ‎Ofir Drori‬,met vlnr. ‎Wietse van der Werf‬, Matthew Shirley, ‪‎Thai Van Nguyen‬ en gastvrouw Saba Douglas- Hamilton‬ – Foto:© FFN

Wildlife-crime fighter Ofir Drori te gast

De Future For Nature Awards zijn eerder uitgereikt door o.a. Sir David Attenborough en Dr. Jane Goodall. Dit jaar is oud winnaar Ofir Drori te gast om de prijzen uit te reiken. Drori, fotograaf, journalist en activist, ontving de prijs in 2011 voor zijn baanbrekende en vernieuwende aanpak om stropers in West-Afrika achter slot en grendel te krijgen. Saba Douglas-Hamilton, wildlife documentairemaakster en natuurbeschermster, presenteerde het Future For Nature Awards event 2016. Als voorzitter van het Internationale Selectie Comité is zij nauw betrokken bij de stichting.

Onderzoek onder oud-winnaars

Future For Nature Foundation heeft onderzoek gedaan naar de 24 oud-winnaars. Velen van hen meldden dat het prijzengeld natuurlijk belangrijk was maar zeker ook de erkenning door een internationale organisatie. Zoals Mohammad Farhadinia (Iran), een winnaar uit 2009 zegt: “It is not only about the money, but more importantly, it is a major engine for the winner to spread the word of conservation while propelling him/her to the next stage of life.” Een ander sterk punt is de focus on youth, the tendency of looking towards the future, zo lezen we terug in het onderzoek. En het feit dat de Stichting focust op individuen en niet op de grote organisaties, wordt als een Unique Selling Point gezien door de oud-winnaars.

2559x1415_0000_wereldbol-2048x1132

Future for Nature is van internationaal belang!

Hoofdsponsor Koninklijke Burgers’ Zoo

De Future For Nature Foundation ondersteunt jaarlijks drie jonge, getalenteerde natuurbeschermers met de Future For Nature Award en een bedrag van 50.000 euro. De leden van het Internationaal Selectie Comité met gerenommeerde natuurbeschermers, kiezen elk jaar de drie winnaars. Inzendingen komen van deelnemers uit heel de wereld. De hoofdsponsor van de Future For Nature Foundation is Koninklijke Burgers’ Zoo. Dit dierenpark steunt een aantal internationale natuurbeschermingsprojecten wereldwijd.

Jac. Gazenbeekstichting

Zoals ieder  jaar, waren ook nu weer enkele bestuursleden van de Jac. Gazenbeekstichting aanwezig bij de uitreiking van de Future For Nature Awards 2016 in Burgers’ Zoo te Arnhem. Voorzitter Louis Fraanje: “Mede omdat wij de natuurbescherming niet alleen op de Veluwe, maar ook over onze grenzen heen en wereldwijd willen ondersteunen. Juist ook daarom, om samen met de jongere generatie de wereld wakker te schudden. Het is toch bijna niet te geloven, dat deze vaak nog  jonge natuurbeschermers, soms met gevaar voor eigen leven, zich blijven inzetten voor bescherming van onze planeet aarde!”

Meer informatie:  Future for Nature

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook: 2007 – Future For Nature – 2017

___________________________________________________________________________________________

Kijk mee terug naar de uitreiking van 2015:

 

Kijk ook eens op:  https://www.safarimeetingcentre.nl/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/15/future-for-nature-awards-2016/