2007 – Future For Nature – 2017

Koning aanwezig bij jubileum Future For Nature Awards

De Future For Nature Awards werden op 31 maart 2017 uitgereikt in Koninklijk Burgers’ Zoo in Arnhem. Zijne Majesteit de Koning was dit jaar aanwezig tijdens de jubileumeditie van de ceremonie. De winnaars van dit jaar zijn de Indonesische Farwiza Farhan, de Irakese Hana Ridha en de Bengalese Shahriar Caesar Rahman. Stichting Future For Nature steunt elk jaar drie jonge, getalenteerde natuurbeschermers met een geldbedrag van 50.000 euro. Het prijzengeld gaat naar winnaars die het verschil voor de toekomst maken. Voor deze bevlogen winnaars betekent de prijs dikwijls een internationale doorbraak.

Grand finale Future For Nature 2017

Grand finale Future For Nature 2017 met de Koning – Foto: ©FFN

Eregast Koning Willem-Alexander

Zijne Majesteit de Koning was tijdens de ceremonie de eregast. Terwijl de Koning toekeek, gaven de winnaars van 2017 een toelichting op hun werk en namen zij de prijs in ontvangst. Stichting Future For Nature mag terugkijken op een geweldige lijst van eregasten zoals Sir David Attenbrough, Jane Goodall en Frans de Waal.

Jubileum

2017 is een feestelijk jaar voor de Stichting Future For Nature aangezien zij dit jaar haar tienjarig jubileum viert. Ter gelegenheid van het jubileum zullen voor het eerst bijna alle oud-winnaars aanwezig zijn bij de prijsuitreiking in Koninklijk Burgers’ Zoo. Samen met de winnaars van dit jaar leggen zij de fundering voor de Future For Nature Community. Hiermee kunnen zij in de toekomst optimaal van elkaars ervaringen leren en effectief met elkaar samenwerken in hun strijd voor het behoud van de natuur.

De winnaars van 2017

Farwiza Farhan zet zich in voor het beschermen van ernstig bedreigde diersoorten – ©Eigen foto

Farwiza Farhan

Farwiza Farhan is werkzaam in het Leuser Ecosystem in Aceh, Sumatra, Indonesië, Dit is één van de laatste plekken op aarde waar tijgers, oerang oetangs, olifanten en neushoorns nog in harmonie samenleven. Om deze dieren te beschermen heeft Farwiza in 2012 de NGO HAkA opgericht. HAkA is toegewijd aan het beschermen van de Aceh Provincie, zowel sociaal, financieel als op het gebied van natuurbehoud. Gemotiveerd door haar passie voor het beschermen van ernstig bedreigde diersoorten, heeft Farwiza geholpen met een rechtszaak tegen een plantage in het Leuser Ecosysteem. Met een boete ter hoogte van 26 miljoen euro voor de plantage, eindigde deze rechtszaak in een overwinning voor natuurbeschermers over de hele wereld.

Haar volgende stap is een afschaffing van het Aceh Spatial Plan dat zicht richt op het bouwen van wegen, palmolieplantages en andere bouwplannen die het Leuser Ecosysteem in gevaar brengen. Ondanks de frustratie die een rechtsgang met zich meebrengt, sleept de rechtszaak zich voort en dit is met name te danken aan het feit dat de inzet van Farwiza die lokale leiders inspireert om niet op te geven en op lange termijn toch als winnaar uit de bus te komen.

Hana Ridha strijd in Irak om het door oorlog verwoeste land te beschermen – ©Eigen foto

Hana Ridha

Hana Ridha werkt al zeven jaar in Irak om het door oorlog verwoeste land te beschermen en de flora en fauna te monitoren. Samen met haar team is ze uitgegroeid tot de meest betrouwbare databron met betrekking tot de biodiversiteit in Irak. In de bergen in het noorden van Irak heeft Hana bewijs gevonden dat de Perzische luipaard nog steeds bestaat. Het Future For Nature prijzengeld zal ze gebruiken om dit bijzondere luipaard te beschermen, te volgen en te starten met een internationaal beschermingsprogramma, in samenwerking met Iran.

Shahriar Caesar Rahman die zich onzet voor de reuzenschilpad – ©Eigen foto

Shahriar Caesar Rahman

Shahriar Caesar Rahman werkt in Chittagong Hill Tracts in Bangladesh waar hij zich inzet om de Aziatische reuzenschildpad te redden van uitsterving. Deze schildpad en andere soortgenoten, worden ernstig bedreigd door de jacht en door het verdwijnen van de bossen waarin hij leeft. Om deze problemen tegen te gaan, startte Ceasar in 2015 het Schools for Conservation programma. Hij richtte in kleine dorpen in het Sangu Reserve Forest vier basisscholen op. In ruil daarvoor staakten de dorpsbewoners hun jacht op de Aziatische reuzenschildpad en 14 andere bedreigde diersoorten. De afgelopen twee jaar is de jacht op deze dieren al met 70 procent gedaald.

De Future for Nature Awards staan klaar – Foto: ©FFN

De Future for Nature Awards staan klaar – Foto: ©FFN

Jac. Gazenbeekstichting

Zoals ieder  jaar, waren ook nu weer enkele bestuursleden van de Jac. Gazenbeekstichting aanwezig bij de uitreiking van de Future For Nature Awards 2017 in Burgers’ Zoo te Arnhem. Voorzitter Louis Fraanje: “Mede omdat wij onze natuur-beschermers niet alleen in Nederland, maar ook over onze grenzen heen en wereldwijd een warm hart toedragen. Juist ook daarom, om samen met deze jongere generatie de wereld wakker te schudden”.

Bron: Future For Nature        Meer info en foto’s: Rheden Nieuws.nl 

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook: Future For Nature Awards 2018 in Arnhem

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk het fimpje van Omroep Gelderland:

 

Bekijk en beluister waarom “Future For Nature” er is:

 

Kijk ook eens op:  https://www.safarimeetingcentre.nl/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/01/2007-future-for-nature-2017/