Hazenpret in de wei

Rennende hazen

“Rammeltijd”, noemt men dit als de rammelaars(mannetjes) achter de moerhazen(vrouwtjes) aanzitten. Dit spektakel begint vaak al in december en kan wel uitlopen tot aan april/mei, of nog verder in het jaar. Het is een mooi gezicht, als zomaar ineens zo’n volle haas op zijn of haar achterste gaat zitten, de voorpoten wat gekromd naar voren heeft en je dan aan gaat zitten kijken. Het kan soms best eens gebeuren, dat hij of zij je een aantal minuten strak aankijkt en er dan opeens als de wiedeweerga vandoor gaat, dat overkwam ons.

1 -DC_5584 - kopie

Een mooi gezicht, als een haas op zijn achterste gaat zitten – Foto: ©Louis Fraanje

Rollebollen

Maar… het duurde niet lang, want daar kwam haas nummer twee in beeld en daar ging het rollebollend door het gras. Op volle snelheid, ook in het bochtenwerk en dat ging echt hard. Schitterend, wat een schouwspel daar recht voor ons in de wei. Ze hebben ons weleens verteld, dat een haas soms wel een topsnelheid kan halen van 60 kilometer per uur en dat is niet mis. (Zie foto’s onder).

2 DC_5336 - kopie

3 DC_5573 - kopie

 

 

 

Op haar rug

Met spanning volgen we de twee rakkers en tegelijkertijd vragen we onszelf af of dat wel goed blijft gaan? En… daar gaat er al eentje ‘over de bol’ zoals de jagers plegen te zeggen. Daar ligt de moerhaas volkomen plat op haar rug, met de achterpoten in de lucht. Zij rolt zich nog eens om en om, je merkt gewoon dat ze er schik in heeft om zo te liggen rolle-bollen in het gras. Daarmee krijg je de lachers wel op je hand, tenminste van onze kant, want het is een erg komisch gezicht om te zien.

4 - DC_5348 - kopie

Daar ligt de moerhaas volkomen op haar rug – Foto: ©Louis Fraanje

Pure ernst

Maar… ook deze pret is van korte duur, want daar heeft nummer drie heeft zich al aangediend en mengt zich in de strijd. Want… wij kunnen wel denken dat ze gewoon een spelletje spelen, maar… het is pure ernst. Het gaat hier – zoals altijd – om de vrouwtjes. Terwijl de twee rammelaars met elkaar aan het bakkeleien zijn, gaat de moerhaas even opzij.

5 DC_5663 - kopie

Twee rammelaars (links) bakkeleiem om het vrouwtje (rechts) – Foto: ©Louis Fraanje

Even rust

Dan hebben ze er blijkbaar toch even genoeg van en zitten ze alle drie keurig op hun achterste onze richting op te kijken. Of ze ons ook daadwerkelijk in de gaten hebben, dat vraag ik mij af, maar het lijkt er wel op. Hè… hè… even rust in de tent, want het is best vermoeiend, al dat heen en weer rennen.

6 DC_5668 - kopie

Daar zitten ze dan, alle drie keurig op een rij – Foto: ©Louis Fraanje

Grote badkuip

Terwijl we zo even ‘oog in oog’ met het drietal zitten, zie ik plotseling vanuit mijn rechter-ooghoek iets bruins en iets wits. En wat blijkt… even verderop zit haas nummer vier, maar deze heeft meer interesse voor een grote witte badkuip, die de boer straks gebruikt om zijn koeien van water te voorzien. Het haas zit heel gebiologeerd naar dat grote gevaarte te kijken en eventjes spelen we  met de gedachte, of hij misschien ook dorst heeft? Dat zou een mooie plaat opleveren, maar ook hier is de wens, de vader van de gedachte. Zo niet bij het haas, want die besluit het er dan toch maar niet op te wagen om een kijkje in de badkuip te nemen en heel triomfantelijk kijkt hij ons eens aan en zijn gezicht spreekt boekdelen. Blijkbaar voelde hij al nattigheid! (Zie foto’s onder).

7 DC_5428 - kscherp-

8 -DC_5219 - kopie

Hazenpret

Och, wie weet, er kan nog van alles gebeuren de komende maanden en het mooiste vindt ik altijd als de hazen met z’n tweèën tegelijk rechtop tegenover elkaar staan, klaar om een partijtje ‘boksen’ ten beste te geven. Dat hebben we al vaak gezien en ook wel op de gevoelige plaat vastgelegd, maar het verveelt nooit. Ook nu vandaag weer was het puur genieten van deze ‘hazenpret’ in de wei!

Lees ook:  Vechtende hazen in de wei

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/28/hazenpret-in-de-wei-met-pasen/