Dr. Henk Vreekamp: predikant met visie

Inspirator

EPE – Met grote verslagenheid reageert de Veluwe op het overlijden van dr. Henk Vreekamp. Enkele dagen na het domineesconcert in de Grote Kerk te Epe, waarvan hij inspirator was. Nog maar een week geleden ook – net voor zijn overlijden – werd bekend dat hij zich als consulent aan deze kerk verbond voor de periode tot de installatie van een nieuwe predikant als opvolger van Bas Zitman.

3937433

Dominee Henk Vreekamp(†) in zijn studeerkamer te Epe – Foto: ©Dick van der Veen

In de kraag gepakt

In 2011, toen hij 40 jaar op de kansel stond, gaf hij aan voorbestemd te zijn voor het ambt. Vernoemd in Hoevelaken naar een bevindelijke grootvader voor wie dat geen vraag bleek. Na een periode van innerlijk verzet werd hij naar eigen zeggen tijdens een eredienst ‘in de kraag gepakt’ door een Stem die hem zei: ‘jij stopt met wiskunde en gaat theologie studeren’. “Het is iets wat in je leven indaalt en wat je niet kunt verklaren.”  Vreekamp gaf er zich van harte aan over. Dat het de juiste keuze was kwam nooit meer in het geding.

oosterwolde1Y

Dorpskerk Oosterwolde – ©Eigen foto

In 1971 werd hij predikant in Oosterwolde en Noordeinde. “Na vijf onvergetelijke jaren ben ik ‘over de bult’ naar Epe gegaan.’ Vreekamp werd benoemd door de Centrale Kerkenraad met de opdracht de Sionskerk meer in het geheel van de Nederlands Hervormde kerk te integreren. Na een turbulente periode in zijn leven volgde de overstap naar Kerk en Israël. Zijn primaire taakcontact met Joden te zoeken.

Schrijverstalent

“Het wil er bij Christenen nog steeds niet in dat Jezus een Jood was. Het beeld ook dat het de Joden waren die Hem kruisigden moet radicaal bijgesteld worden”, zo zei hij bij die gelegenheid. Vreekamp sprak er over in het gehele land. Na zijn emeritaat zette hij zijn werk door. Daarnaast boorde hij het talent voor schrijven aan. Het resulteerde in de trilogie ‘Zwijgen bij volle maan’, ‘De tovenaar en de dominee’ en ‘Als Freya zich laat zien, de Code van het Christendom.’ Aan de basis ervan diepzinnige gedachten, opgedaan tijdens vele wandelingen door de Veluwse natuur. Tijdens één van die wandelingen dicht bij zijn huis werd hij uit het leven genomen.

Bruggenbouwer

De dominee naast de Zakenvrouw van het jaar of omgekeerd? Op een steen naast de voordeur staat ,Gemeentelijk monument.’ Dat slaat op- het pand, wat niet wegneemt dat deze Henk Vreekamp een bijzonder, rijk getalenteerd was met grote, warme belangstelling voor zijn leefomgeving. Een bruggenbouwer met grote visie.
Henk Vreekamp, een geletterd man.

Ook gepubliceerd in: Veluweland 05-03-2016

___________________________________________________________________________________________

Lees ook:  Indrukwekkende uitvaartdienst Henk Vreekamp

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/23/dr-henk-vreekamp-predikant-visie/