De natuur met “passie” gevangen in een foto

7753=portret

Natuurfotografe Ina Hendriks- Schaafsma – ©Eigen foto

Vrouw met passie voor de natuurfotografie

Als er iemand is die zich – in een relatief korte periode – zo verknocht heeft aan de natuurfotografie, dan is het Ina Hendriks- Schaafsma(49) uit Wekerom wel. Tjonge, wat heeft die vrouw een ‘passie’ voor wat betreft haar hobby als natuurfotograaf, het straalt er gewoon van af.

Waar de gemiddelde fotograaf al blij is met een mooie foto van een hert, ree of zwijn, gaat zij nog een stapje verder. Iedere keer als we haar ergens in de natuur ontmoetten, heeft ze wel weer iets nieuws of iets bijzonders voor de lens gekregen. Blij als een kind toont ze ons dan de ‘haarscherpe’ opnames, die ze als een cadeautje ziet voor alle moeite. Dat is nou het mooie aan natuurfotografie, dat je een ander kunt laten meegenieten van jou belevenissen.

Bosuil is een dagdromer

“Kijk eens, hier zat een bosuil in een oude dode boom voor zich uit te kijken, leuk toch zo’n dagdromer voor de lens te krijgen”, verteld ze enthousiast aan ons. Die maakte ze vorig jaar, een gelukstreffer en een oplettende natuurfotograaf, want de bosuil valt nauwelijks op tussen het dode hout van de boomstam. Een nieuwsgierige bosuil volgt de nieuwsgierige fotograaf die daar door het bos zwerft met haar camera.

8397-2016 - kopie

Onopvallend zit daar de bosuil voor zich uit te kijken – Foto: ©Ina Hendriks- Schaafsma

Bosuil en eekhoorn

Op een andere keer zat ze in de buurt van een oude beuk, waar ook een bosuil zijn dag zat te verslapen en daar gebeurde iets heel bijzonders. We zijn benieuwd naar het verhaal wat Ina daarover te vertellen heeft: “Hoe dan ook, ik was daar in de buurt en zag de uil zitten. Maakte een paar plaatjes en opeens gebeurde er iets heel bijzonders. Ik zag een bruine schim langs de boom naar beneden komen, dat bleek een eekhoorn te zijn. Wow, dacht ik, als hij zo dadelijk langs de bosuil komt, dan… gaat het misschien fout! Niks hoor, de bosuil bleef rustig voor zich zitten dromen en liet zijn/haar buurman gewoon passeren. Onderwijl kon ik het allemaal op de gevoelige plaat vastleggen, mooi toch!”

0052-2016 - kopie

Een passerende eekhoorn laat de bosuil koud – Foto: ©Ina Hendriks- Schaafsma

Likkebaardende vos

Natuurmomenten, waar je intens van kunt genieten en waar je ook anderen een groot plezier mee doet. Maar… het verhaal gaat verder en lijkt steeds mooier en interessanter te gaan worden als ze nog een aantal foto’s voor de dag tovert. Bijvoorbeeld een smikkelende vos betrapt bij zijn maaltijd, toen deze druk bezig was met iets te verorberen. Door het hoge gras was de prooi niet te zien, maar een klein krakje deed hem opkijken en… een schitterende opname met een likkebaardende vos tussen het hoge gras!

zoogdieren 6 - kopie

Een ‘likkebaardende’ vos tussen het hoge gras – Foto: ©Ina Hendriks- Schaafsma

Gele tulpen en kwikstaart

Voor die mooie gele kwikstaart is Ina vorig voorjaar in april afgereisd naar de Flevo-polder. “Die foto van de gele kwikstaart op de gele tulpen is voor mij heel bijzonder. Kenners hadden mij van tevoren gezegd, dat het me nooit zou
lukken. Maar… dat was voor mij nou juist een dubbele stimulans, om het net zo lang te blijven proberen totdat het lukte en… je ziet het resultaat.” Ja, eigenwijs is natuurlijk ook wijs en de foto is gewoonweg schitterend om te zien.

Vogels 6 - kopie

Een gele kwikstaart op de gele tulpen – Foto: ©Ina Hendriks- Schaafsma

Vroege ochtend

Ook het fotograferen van landschappen is voor Ina een uitdaging, om onder allerlei omstandigheden de juiste compositie te kunnen bepalen, moet je wel heel goed weten waar je als fotograaf moet gaan staan. Zoiets is niet altijd even gemakkelijk, maar is voor een goed resultaat wel heel erg belangrijk. Iedereen kan fotograferen, maar niet iedereen kan een mooie foto maken. Dat moet in je zitten, dat moet je aanvoelen en bovendien moet je ook heel erg kritisch op jezelf zijn en niet snel tevreden. De sfeervolle opname in de vroege ochtend op de Veluwezoom bij de Posbank, waarbij het heuvelachtige landschap gehuld ligt in de nevels van de ochtendmist, is dan ook een mooi voorbeeld hiervan.

Landschap 56 - kopie

Schitterende opname in de vroege ochtend op de Veluwezoom bij de Posbank – Foto: ©Ina Hendriks- Schaafsma

Tenslotte…

Wij willen vanaf deze plaats Ina veel succes toewensen en hopen dat zij in de toekomst nog heel veel mooie en interessante natuurmomenten mag beleven en vastleggen op de ‘gevoelige’ plaat. Daarnaast hopen we ook nog veel van haar te horen en te zien, maar… daar hoeven we – denk ik – niet over in te zitten. Wij durven gerust te beweren, dat zij zeker niet onder doet voor menige ‘professionele’ natuurfotograaf en dat is zeker niet teveel gezegd. Het is haar dan ook van harte gegund, vooral de manier waarop ze haar hobby zo fanatiek en zo perfect mogelijk probeert uit voeren!

Lees ook: Middelste bonte specht kwam op juiste moment

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/08/als-de-bosuil-roept-en-de-vos-passeert/