Met Gerrit de Graaff mee naar Afrika

“Namibië: land vol verrassingen”

 De fraaie natuur van Namibië, dinsdag 9 februari D.V. in de Essenburcht in Kootwijkerbroek.

764093_.indd

Bij het rustkamp Okaukuejo in het Etosha National Park in Namibie ligt een bron, waar honderden wilde dieren komen drinken. Het is een waar dierenparadijs. Grote groepen zebra’s, gnoes, giraffen, springbokken, olifanten en andere dieren verzamelen zich rond de drinkplaats. Niet allemaal tegelijk… Waar zoveel wild bij elkaar komt, zijn ook roofdieren. Deze leeuw ligt onder – Foto: ©Gerrit de Graaff

Bijzondere boom

Op de kaart van Afrika lijkt Namibië een klein land, maar in werkelijkheid is het 20 maal Nederland. Tiny en ik waren
op zoek naar een bijzondere boom in Namibië van meer dan 1000 jaar oud en slechts één meter hoog. Het is de Welwitschia mirabiles. Bovendien waren we geïnteresseerd in het Etosha National Park. Het is al even geleden dat we met een huurauto door het land hebben gereisd, maar de spannende verhalen leven voort in de unieke digitale presentatie: ‘Namibië, een land vol verrassingen’, aanstaande dinsdagavond 9 februari op het grote scherm van de Essenburcht in Kootwijkerbroek.

764093_.indd

Veel wegen in Namibië zijn brede grindwegen. In de boom zitten grote verzamelnesten van republikeinwevers – Foto: ©Gerrit de Graaff.

Tafelberg

De tocht naar Namibië begint in Kaapstad in Zuid-Afrika. Spectaculair is de flora van de Tafelberg en het naar het zuiden uitgestrekte Kaaps Schiereiland. Uit de verte lijkt de 1068 meter hoge Tafelberg betrekkelijk klein, maar in werkelijkheid neemt het geheel ongeveer 6000 hectare in beslag.

Hier groeien meer dan 1400 soorten planten, bijna net zoveel als in heel Engeland. Onder de bloeiende planten bevinden zich vele soorten Protea’s. Vanaf Kaapstad gaat een Zwitserse kabelbaan omhoog. In de gondel die onderweg ronddraait, gaan vijftig personen. Dat schiet op.

Op de Tafelberg zijn voetpaden met uitkijkplaatsen langs de rand van de bergtop. Meerdere malen maakten wij een wandeling over de top van de Tafelberg. Wij vonden daar zelfs zonnedauw in bloei, een plantje dat bij ons op de heidevelden groeit. Het uitzicht over Kaapstad is overweldigend. Er wordt wel eens gezegd dat dit het mooiste uitzicht is van de wereld.

Welwitschia

In de botanische tuin Kirstenbosch in Kaapstad maken wij kennis met de zeldzame woestijnplant: de Welwitschia. Oorspronkelijk groeit deze dwergboom in een afgelegen woestijn in Namibië. Bij het voorbereiden van de tocht van zes weken door Zuid-Afrika naar Namibië willen we die eenzame plek gaan opzoeken. Van Kaapstad rijden we langs de kust van de Atlantische Oceaan naar het noorden. Langs de weg zijn veel natuurgebieden die bekend staan om hun kleurrijke bloementapijten: Westkust National Park, de Biedouwvallei, Namakwaland en het Natuurreservaat Goegap. Prachtig!

764093_.indd

In de Sossusvlei langs de kust van Namibië liggen rode zandduinen. Het valt niet mee om zo’n stuifheuvel te beklimmen… – Foto: ©Gerrit de Graaff

Andere wereld

Iets verder passeren we de grens met Namibië en komen in een heel andere wereld met eindeloze vergezichten.

Namibië
heeft een aantal unieke natuurgebieden: het Fieh River Canyon National Park, het Kokerbomenwoud bij Keetmanshoop,
de rode zandduinen in de Sossusvlei en helemaal in het noorden het Etosha National Park.

Aan de kust is een grote
Kaapse pelsrobbenkolonie bij Cape Cross. Heel bijzonder. Vanwege de koude golfstroom wordt er niet of nauwelijks
gezwommen langs de kust van de Atlantische Oceaan.

Sossusvallei

De rode zandduinen van Namibië zijn uniek. Ze liggen in de Sossusvlei langs de kust en behoren, met 300 meter, tot de hoogste zandduinen ter wereld. Om echt de sfeer van de zandduinen te proeven, ben ik tegen een hoge zandheuvel omhoog gelopen. Bij elke stap zak je een halve stap terug in het losse zand, Maar ik heb de top bereikt… In eenzame bomen langs de brede grindwegen in het woestijnlandschap hebben de wevervogels hun verzamelnesten gemaakt. Het lijkt veilig, maar niet voor de boomslang!

764093_.indd

Waar zoveel wild bij elkaar komt, zijn ook roofdieren. Deze leeuw ligt onder een struik op de loer. De foto is met een telelens gemaakt – Foto: ©Gerrit de Graaff

Etosha

In het noorden van Namibië ligt het Etosha National Park. Het is één van de grootste wildparken ter wereld. We logeerden in de droge tijd (september) in het rustkamp Okaukuejo bij een bron, waar duizenden wilde dieren: zebra’s, gnoes, springbokjes, gemsbokken, giraffen en olifanten komen drinken.

We hebben een hele dag bij de drinkplaats gezeten. Opvallend was dat de verschillende groep dieren wachten tot de anderen klaar zijn. Alle dieren vertrekken als een kudde olifanten komt drinken.

Kom dinsdagavond as. kijken in Kootwijkerbroek!

Meer over de prachtige natuur van Zuid-Afrika en Namibië op dinsdag 9 februari D.V. tijdens de presentatie: ‘Namibië, een land vol verrassingen’

In de Essenburcht Schoonbeekhof 1, Kootwijkerbroek, aanvang 20.00 uur.
Toegang € 5.- pp incl. koffie/thee in de pauze. Wie weet tot ziens.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/06/met-gerrit-de-graaff-mee-naar-afrika/