Middachten houdt Faunadag met fotowedstrijd

logo-Middachten-100Zaterdag 19 maart 2016  D.V. van 10.00-17.00 uur 

Deze dag wordt op Kasteel Middachten in De Steeg verantwoording afgelegd door faunabeheerders over het gevoerde faunabeheer van het afgelopen seizoen in Gelderland.
Iedereen die meer wil weten over wild en faunabeheer is van harte welkom. De entree voor dit evenement is geheel gratis, voor kinderen zijn er verschillende activiteiten.

174-kopie-kopie-1024x683

Kasteel Middachten vanuit de lucht – Foto: ©Van Uffelen Multimedia

Natuurlijke draagkracht

Op de Veluwe komen grote hoefdieren als wild zwijn, edelhert, damhert, ree en moeflons voor. Omdat er op de Veluwe maar een beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten de dieren worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en de verkeersveiligheid.

 

Jager2-300x225

De grofwildjager op de uitkijk in het veld – Foto: ©Louis Fraanje

Afloop jachtseizoen

Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders.

De faunabeheerders leggen na afloop van het jachtseizoen vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij.

Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen naar Middachten.

Deze worden gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

Fotowedstrijd

Dit jaar organiseert het comité een fotowedstrijd. Iedereen kan drie foto’s van Veluws wild insturen. Een deskundige jury zal de 10 mooiste foto’s selecteren. Deze worden tijdens de Faunadag tentoongesteld voor het publiek. De makers van de drie mooiste foto’s ontvangen een prijs. Voor een toelichting op deze wedstrijd verwijzen wij naar de wedstrijdvoorwaarden in de bijlage. Voor deelname en de voorwaarden kijkt u op: Fotowedstrijd – Middachten

Middachten-natuur-3016

Edelhert in bastgewei in het Middachter Bos – Foto: ©Middachten

Activiteiten

Tijdens deze dag is er van alles te doen voor jong en oud. Verschillende verenigingen richten een stand in waar men informatie kan verkrijgen over de natuur en faunabeheer. Faunabeheerders vertellen uit eigen ervaring over jacht en faunabeheer op de Veluwe. En de bezoeker kan natuurlijk proeven wat de poelier van het wild maakt. Speciaal voor de kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet, waarbij ze van alles over onze viervoeters te weten komen. Er vallen leuke prijsjes mee te verdienen, en een heus diploma.

middachten1

Geweien van herten en reeën op Middachten – Foto: ©Louis Fraanje

Roofvogels

Een valkenier geeft demonstraties met verschillende roofvogels en tegen betaling van € 5,00 kan men ´s middags deelnemen aan een rondleiding door het Kasteel Middachten dat een rijke historie heeft. Onder het genot van klanken van de jachthoorns, is er in het koetshuis een hapje en een drankje te gebruiken.

Entree Faunadag: gratis  –  De entree voor de geweiententoonstelling is vrij  –   Rondleiding Middachten €5,00  

Meer info: Kasteel en Landgoed Middachten


Routebeschrijving

Met de auto
Vanuit het zuiden via Arnhem (verkeersplein Velperbroek; A12)
Kasteel Middachten is bereikbaar vanaf het verkeersplein Velperbroek, in de richting van Zutphen (A348). Na ongeveer 7 km neemt u de afslag “De Steeg”. Bij het binnenrijden van het dorp ziet u de bordjes “Kasteel Middachten” die u naar de parkeerplaats nabij de kasteeltuin leiden.

Vanuit het noorden via provinciale weg Dieren – Velp
Kasteel Middachten is ook bereikbaar via de provinciale weg van Dieren naar Velp. Na het verlaten van het dorp Ellecom neemt u, nadat u de weilanden en enkele inritten aan uw linkerhand voorbij bent, de eerste openbare weg links. Dit is de “Smidsallee”. U vindt dan na ongeveer 500 meter aan uw linkerhand de parkeerplaats nabij de kasteeltuin.

Navigatieadvies: Smidsallee 18, 6994 BJ De Steeg

Met openbaar vervoer
Vanaf NS station Dieren en Arnhem rijdt buslijn 43 naar De Steeg. U moet uitstappen bij bushalte Middachten aan de Middachterallee. Hierna ligt het kasteel op loopafstand van de halte.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/01/02/middachten-houdt-faunadag-met-fotowedstrijd/