Vier houten kunstwerken in Vierhouten

Na edelhert nu drie banken

Nadat al eerder in de tuin van het dorpshuis te Vierhouten een edelhert werd geplaatst, zijn er verspreid in het Veluwse dorp een aantal banken geplaatst.Deze zijn gemaakt uit boomstammen, bewerkt door Woodcarver Sander Boom. De “Dorpsplan-werkgroep” heeft deze samen met de kunstenaar op 5 december jl. geplaatst.

DSC_6508

Het eerste bankje bij de Booneberg, met de vos en schaapherder – Foto: ©Fransien Fraanje

Vos en schaapherder

Het eerste bankje staat bovenop de Booneberg, met daarin uitgehakt schaapherder Steven Doppenberg met zijn kudde. Steven was de laatste “echte” schaapherder van Vierhouten en woonde in de boerderij die aan de andere kant van dit “Gemeenteheitje” staat. Een schitterende vos, siert het andere einde van het bankje.

DSC_6603

Het tweede bankje met het bosbouwtafereel – Foto: ©Fransien Fraanje

Bosbouwtafereel

Het tweede bankje staat tegenover hotel De Mallejan, met daarin uitgehakt een bosbouwtafereel met paardekop en wagenwiel. Dit verwijst naar de mallejan, een twee-assige wagen waarmee m.b.v. paarden bomen uit het bos werden gesleept. Het hotel was vroeger een herberg waar vele houtverkopingen zijn gehouden.

DSC_6832

Het derde bankje verwijst naar de bijenhouderij en Het Verscholen Dorp – Foto: ©Louis Fraanje

Bijenhouderij

Het derde bankje staat aan de Tongerenseweg (bij de bijenstal) en verwijst naar de bijenhuoderij en het Verscholen Dorp. Het dient tevens als wegwijzer, want de bank geeft ook aan welke kant men op moet voor het Verscholen Dorp. Al met al een prachtig “Sinterklaas”kado voor de inwoners van Vierhouten. Er staan nu – naast het prachtige edelhert – nog drie prachtige kunstwerken, waarop men heerlijk kan zitten en genieten van de mooie omgeving.

Wood-carver oftewel houtsnijder/sculptuurzager Sander Boom heeft hiermee een stukje natuur en cultuur van de Veluwe op een schitterende manier in hout weergegeven. Daarmee heeft hij niet alleen een schitterende prestatie geleverd, maar ook een stukje bijgedragen aan geschiedenis van de Veluwe. Proficiat!

___________________________________________________________________________________________

Lees ook: Edelhert kijkt over de heg in Vierhouten

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/12/29/vier-houten-kunstwerken-in-vierhouten/