Edelhert kijkt over de heg in Vierhouten

Houten edelhert in de tuin

Komen we vanaf Elspeet het Veluwse dorpje Vierhouten binnenrijden, zien we op de hoek van de Elspeterbosweg en de Ganzenakkers, in de tuin van het Dorpshuis de Horsterhoek, een edelhert staan. Hij staat ons van achter de heg wat houterig aan te kijken. En… als we nog eens goed kijken, dan zien wij dat het ook daadwerkelijk een houten hert is. Alleen zijn gewei is afkomstig van een echt hert, een 14-ender, maar verder is het een mooi stukje vakwerk.

DC_9362

Edelhert kijkt over de heg in Vierhouten – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Hert op ware grootte

Bij navraag in het dorp komen we te weten, dat het hert in de tuin van het Dorpshuis de Horsterhoek, nog maar kortgeleden op donderdag 1 oktober jl. geplaatst is. Het beeld is op ware grootte gemaakt door Sander Boom, Nederlands kampioen Woodcarving 2015. De kosten hiervoor zijn gekomen vanuit subsidies van Regio Noord Veluwe en Gemeente Nunspeet.

DC_9373

Het complete kunstwerk ‘houten hert’ bij dorpshuis Horsterhoek – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Dorpsaanzicht 

Het idee om de tuin van het dorpshuis te verfraaïen komt van de werkgroep ‘Dorpsaanzicht’. Deze groep is bezig om onderwerpen uit de in 2011 gepresenteerde deelplannen van het ‘Dorpsplan Vierhouten 2007’ concreet te maken.
Er is daarvoor al veel werk verzet en diverse punten in het dorp zijn al verfraaid door het weghalen van overbodige verkeersborden, plaatsen van bloemkuipen en opknappen van rommelige stukjes plantsoen.

fslide03

Sander Boom uit Vaassen in actie met de motorzaag – Foto: ©Boomcarving

Sculptuurzagen of Woodcarving

Sander Boom uit Vaassen is begonnen met woodcarven in 2007. Op het Nederlands Kampioenschap Woodcarving in 2008 valt hij in en in 2009 wordt hij Nederlands Kampioen Sculptuurzagen. Sander wordt al vanaf 2008 door Dolmar gesponsord tijdens wedstrijden in zowel wood- als icecarving. Samen met broer Rik Boom vormt hij het Dolmar carvingteam. Samen kunnen zij beschikken over alle gewenste motorzagen, zaagbladen en benodigde accessoires van de merken Dolmar en Makita.

featured_work_19a

Oregon Divisional Chainsaw Sculpting Championships

Europa en Amerika 

Sander doet inmiddels geregeld mee met grote wedstrijden in o.a. Nederland, Duitsland, België, Engeland en Schotland. Naast deze carving wedstrijden in Europa heeft hij ook deelgenomen aan evenementen in Amerika en Alaska. Aan de Laagakkerweg in Wenum Wiesel is Sander bezig met het aanleggen van een Sculpturenpad om uiteindelijk zijn eigen beelden en beelden van collega carvers neer te zetten.

Prijzen gewonnen

De afgelopen jaren heeft Sander Boom veel prijzen gewonnen en indrukwekkende prestaties neergezet:

• Winnaar NK Sculptuurzagen 2015, Lage Vuursche
• Winnaar Kettensagekunst Am Kirnbergsee 2015
• Tweede Noord-Oostpolder Buitendag 2015 van Staatsbosbeheer
• Tweede NK Icecarving 2014, Heerlen
• Winnaar NK Sculptuurzagen 2014, Lage Vuursche
• Deelnemer Wereldkampioenschap Carving 2014, Oregon USA
• Winnaar Boomkroonpad Carvingcup 2014, Drouwen

Meer kunstwerken: Vier houten kunstwerken in Vierhouten

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/29/edelhert-kijkt-over-de-heg-in-vierhouten/