Jonge moeflonram gaat voor zijn beurt

Bronsttijd van de moeflons

Inmiddels hebben wij de bronst van de edelherten achter de rug, en zijn de geweidragers op het moment in geen velden of wegen te bekennen. Moegestreden blijven ze nu langer in de dekking, en komen vaak pas in de schemering naar buiten. De moeflons daar en tegen, zijn nu volop bezig met hun paringsritueel, wat we ook ‘bronsttijd’ noemen. De bronsttijd bij de moeflons is minder strak gereguleerd dan bij de edelherten, en kan soms wel doorgaan tot in december.

Bijna iedere dag zit ik aan op de moeflons, in de hoop een glimp op te vangen van de bronst. Ik heb het geluk, dat er in een natuurterrein, niet zover bij mij uit de buurt, moeflons voorkomen. Dus hoef ik er niet zever voor te gaan. Tot nog toe was het nog steeds redelijk rustig geweest, maar een aantal dagen geleden was het ‘bingo’!

GR 25-10-2015_067

De jonge moeflonram waagt zijn kans – Foto: ©Gerrit Rekers

Vol in het achterwerk

Een jonge ram zag een ooi vrij staan, bedacht zich geen moment en nam zijn kans waar. Maar… dat was blijkbaar tegen de zin van een oudere ram. Deze vond dit gedrag wel heel brutaal en accepteerde dit absoluut niet. Ging strak in de benen, nam een sprong, en ramde de de jonge rivaal vol in het achterwerk.

GR 25-10-2015_068

De oude ram neem de jongere vol op de hoorns – Foto: ©Gerrit Rekers

Voor je beurt

De veel sterkere oude ram neem de jongere vol op de hoorns en smijt hem als een veertje opzij. Zo, die moet duidelijk nog een aantal jaren moet wachten voor dat het zijn beurt is. Ja, dat heb je ervan als je voor je beurt gaat, een beetje respect voor de ouderen is hier wel op zijn plaats dachten wij. En misschien zal de oude moeflonram dat ook wel gedacht hebben.

GR 25-10-2015_069

De oude ram smijt hem als een veertje opzij – Foto: ©Gerrit Rekers

Hardstikke gaaf

Een spectaculair moment, dat je niet iedere dag meemaakt. Gisterenmiddag kwam ik Louis Fraanje tegen in het veld, en toen ik het hem vertelde, was hij meteen enthousiast. “Joh, Gerrit, dat is echt iets voor de ‘Veluwenaar’, hardstikke gaaf voor de bezoekers van ons weblog!” Zo gezegd, zo gedaan, en hierboven heeft u het resultaat kunnen zien en lezen.

Meer natuurfoto’s bekijken op: http://www.natuurrondleidingen.nl/

********************************************************************************************************************************************

Op pad met Gerrit Rekers is altijd verrassend!

Bekijk het filmpje maar eens, en sta oog in oog met een wild zwijn:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/30/jonge-moeflonram-gaat-voor-zijn-beurt/