Molen in Kootwijkerbroek heeft nu ook wieken

Gevaarlijke klus

De herbouw van de Puurveense Molen in Kootwijkerbroek nadert zijn voltooiing. Afgelopen dinsdag 1 december, werden de wieken geplaatst. Een gevaarlijke klus op grote hoogte, die werd geklaard met behulp van een grote kraan en een hoogwerker van Kraanverhuur Van den Brink uit Barneveld.

3708440_

De plaatsing van de wieken vereist vakmanschap – Foto: ©Henk Budding

Molen beklimmen

De molen, oorspronkelijk uit 1880, heeft een nokhoogte van 24 meter. Tel daarbij op de lengte van één wiek, ongeveer elf meter, en het hoogste punt van de molen is op zo’n 35 meter te zien. Bezoekers kunnen straks de molen tot vlak onder de as beklimmen, op een hoogte van zo’n twintig meter.

3708438_3708439_

Historische plek

De nieuwe molen staat op de hoek van de Puurveenseweg en de Walhuisweg, vlak bij de historische plek van de vroegere Puurveense Molen, die in 1964 afbrandde. De bedoeling is dat de molen nog vóór eind dit jaar af is, een subsidie-eis van de provincie Gelderland. Het werk wordt uitgevoerd door molenmaker Gijs Jan Berkhof uit Zwartebroek, ondersteund door vele ondernemers en vrijwilligers uit de omgeving.

Foto’s: ©Henk Budding

Ook gepubliceerd in Barneveldse Krant 1-12-2015       –         Lees ook: Kootwijkerbroek heeft weer een molen

********************************************************************************************************************************

Bekijk het filmpje van Omroep Gelderland:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/12/03/molen-in-kootwijkerbroek-heeft-nu-ook-wieken/