Kleine Zilverreiger in beeld

Vermaarde Quackjeswater

5.Ton,Kleine Zilverreiger wat ben ik mooi.2008. Quackjeswater te Rockanje. DSC_0046

Aanvliegende Kleine Zilverreiger – Foto: ©Ton Heekelaar

Het Voornes Duin bij Rockanje is niet alleen nationaal, maar ook internationaal bekend staand ongeveer 800 hectare groot natuurgebied. Uit een van de diverse duinmeertjes is in de 17e eeuw het vermaard staande Quackjeswater ontstaan.

Eerste broedplek in Nederland

Dit betoverende natuurgebied ten zuiden van Rotterdam is in eigendom en beheer van vereniging Natuurmonumenten. Volgens deze natuurvereniging is de Kleine Zilverreiger in het Quackjeswater de eerste plek in Nederland waar deze spierwitte vogel is gaan broeden.

Deze sierlijke vogel brengt hier – op een eiland – zijn jongen groot tussen de lepelaars met hun karakteristieke lepelvormige snavel en onder water vissende aalscholvers in kolonies.

Schitterend uitzicht

Vanaf de parkeerplaats is het een klein eindje lopen naar de natuurobservatiepost. Van hieruit heeft de natuurvorser gewapend met verrekijker, telescoop of fototoestel + telelens een schitterend uitzicht en grote belevingswaarde over de waterplas.

Kopie van 1.Ton, Kleine Zilverreiger 2008 Qackjeswater te Rockanje. DSC_0027

Kleine Zilverreiger op de uitkijk in een boom – Foto: ©Ton Heekelaar

Verscheidenheid aan watervogels

Ook een grote verscheidenheid aan watervogels voelen zich hier thuis zoals eenden(bergeenden, kuifeenden en slobeenden), almede ganzen(grauwe ganzen, kolganzen, brandganzen en rotganzen). Maar aanblik van een over het water scherende ijsvogel (Blauwe Schicht alias King Fisher) is geen uitzondering. Wel bijzonder is wanneer een visarend plotseling in het Quackjeswater zich laat bewonderen.

Kopie van 2.Ton,Kleine Zilverreiger+visje 2008 Quackjeswater te Rockanje.DSC_0153

Vissende Kleine Zilverreiger heeft beet – Foto: ©Ton Heekelaar

Samenvatting

Het Voornes Duin is bijzonder geliefd bij vogels: bijna twee derde van de Nederlandse broedvogelsoorten nestelt hier. De grote verscheidenheid aan planten, insecten, reptielen, amfibieën en vlinders laten we maar even buiten beschouwing. Gewoon omdat wat daar kruipt, fladdert, groeit en bloeit teveel is om op te noemen.

Lees meer: Voornes Duin en Quackjeswater

Bekijk ook het filmpje van Kees van Rij: Lepelaars en Kleine Zilverreigers uit hun broedkolonies het Quackjeswater, druk fouragerend in het voedselrijke gebied “Strypse Wetering”. 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/12/03/kleine-zilverreiger-in-beeld/