Kootwijkerbroek heeft weer een molen

Een droom wordt werkelijkheid bij Puurveense molen
Fier overeind staat hij sinds vanmorgen, de nieuwe Puurveense Molen in Kootwijkerbroek. Op de hoek van de Puurveenseweg/Walhuisweg werd vanmorgen in alle vroegte het achtkant op het onderstel van de molen gehesen, waarna ook de kap volgde. ,,Een zeer emotioneel moment.”

1 -DSC_4470 - kopie

Er staat ‘ineens’ weer een molen in het dorp Kootwijkerbroek – Foto: ©Louis Fraanje

Emotioneel moment 

“Dit is prachtig om te zien, hier doen we het voor”, reageert Ab Jansen van Stichting de Puurveense molen. “Het is werkelijk een emotioneel moment, machtig mooi om te zien.” Het ging volgens hem ook veel sneller dan verwacht. “Vanwege de verwachte storm later vandaag, besloten we om donderdagmiddag alvast te starten met de bevestiging van de houten omloop rondom de molen. En dat ging zo voorspoedig, dat dat werk eind donderdagmiddag al af was.”

Zodoende kon de bevestiging van het achtkant vanmorgen vroeg al starten. “En ook dat was in een half uur bekeken, zodat we direct daarna met de voorbereidingen voor het plaatsen van de kap konden starten.”

2 - DSC_4493 - kopie

Het prachtige houtwerk van de achtkant met haar sterke eiken balken – Foto: ©Louis Fraanje

Veel voorbereiding

Daarmee staat er ‘ineens’ weer een molen in het dorp. Jansen: “Het lijkt nu heel snel te gaan, maar er zat natuurlijk heel veel voorbereidingstijd voor dit moment. De afgelopen weken werd op locatie tegelijkertijd gewerkt aan de omloop, het achtkant en de kap.”

Wat de komende weken volgt zijn uiteraard de wieken, die nog bij molenmaker Berkhof in Zwartebroek liggen. “En tegelijkertijd gaan we nu werken aan de binnenkant, het technische gedeelte. Want de molen moet straks natuurlijk wel echt in bedrijf zijn.”

3 - DSC_4475 (2)

De molenkap waar straks de wieken aan worden bevestigd – Foto: ©Louis Fraanje

Van de grond af

De molen moet uiterlijk oudjaarsdag klaar zijn, wil de stichting aanspraak kunnen maken op een half miljoen euro subsidie van de provincie Gelderland. De molen komt oorspronkelijk uit Winterswijk. De stichting kocht molen De Vrees begin jaren negentig op, waarna de molen bijna 23 jaar in onderdelen lag opgeslagen, in afwachting op dit moment. “Een bijzonder project”, reageerde molenmaker Gijs Jan Berkhof uit Zwartebroek eerder. “Er wordt bijna nooit meer een molen van de grond af opgebouwd in Nederland.”

3663922_

De werkzaamheden bij de Puurveense molen van boven af gezien – Foto: ©Henk Budding

Historische plek

De molen, oorspronkelijk uit 1880, krijgt een nokhoogte van 24 meter hoog. Tel daarbij op de lengte van één wiek, ongeveer elf meter, en het hoogste punt van de molen is straks op zo’n 35 meter te zien. Bezoekers kunnen straks de molen tot vlak onder de as beklimmen, op een hoogte van zo’n twintig meter. De nieuwe Puurveense Molen staat vlakbij de historische plek van de vroegere Puurveense Molen, die in 1964 afbrandde.

©Tekst: Wouter van Dijk/BarneveldseKrant        

Bekijk hier:  Fotoalbum van de Puurveense Molen met foto’s van ©Henk Hutten en ©Henk Budding

********************************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/13/kootwijkerbroek-heeft-weer-een-molen/