IJsvogel vist in achtertuin van Barneveld

Vanaf de tuinstoel 

Bij de familie Van Uffelen in Barneveld, hebben ze wel een hele bijzondere gast. Elke dag zit mevrouw ijsvogel in het vennetje achter hun huis, te vissen. Vanaf de tuinstoel zit ze te loeren of er een lekker maaltijdje voorbij komt zwemmen.
Is dat het geval, dan duikt zij als een pijl uit de boog in het water en grijpt haar prooi om deze even later naar binnen te werken, en dat soms meerdere keren per dag. Zichtbaar ongestoord, vliegt de vogel af en aan in het vennetje, wat daar in de tuin ligt verscholen aan de rand van het dorp Barneveld.

IJsvogel 1 - kopie

Het ‘stekkie’ van het ijsvogelvrouwtje op de tuinstoel in Barneveld – Foto: ©Jan van Uffelen

Welkome gast

Dat de ijsvogel hier in een Barneveldse woonwijk haar ‘stekkie’ heeft gevonden, mag best wel bijzonder worden genoemd. Het is dan ook niet voor het eerst dat de vogel zich hier laat zien. Al een flink aantal jaren zijn ijsvogels welkome gasten bij de familie Van Uffelen.  “In 2003 hebben wij de eerste ijsvogel gezien en gefotografeerd. Daarna hebben we ze nagenoeg elk jaar op bezoek gehad, en in 2007 waren ze met z’n tweetjes”, aldus Jan van Uffelen.

IJsvogel 2 - kopie

Heel geconcentreerd zit de ijsvogel op de uitkijk – Foto: ©Jan van Uffelen

Regelmatig

Trouwens, bij de Barneveldse familie Viets, die een flink eind verderop wonen, komen ze ook regelmatig bij de vijver in de achtertuin. Jan van Uffelen heeft de ijsvogel daar ook gefotografeerd, toen deze – als een levensecht beeld – op het beeld bij de vijver zat. Ook hier beleeft men veel plezier aan deze schitterende exotisch gekleurde vogel in de achtertuin.

2005 bij Anneke - kopie

Levensecht beeld van een ijsvogel op het beeld bij de vijver – Foto: ©Jan van Uffelen

januari 2012 1

januari 2012 2

 

 

 

 

 

 

Belevenis

De ijsvogels bij de familie Van Uffelen zitten – naast het ‘stekkie’ op de tuinstoel – ook wel in de wilgen bij het vennetje. Zien ze een visje in het water zwemmen, dan gaat het als een speer naar beneden. (Zie foto’s boven). Alles bij elkaar genomen, is zo’n bont gekleurde ‘belevenis’, dat zich zomaar in je eigen achtertuin afspeelt, echt ‘super’! Dat is gewoon genieten in ‘optima forma’!

********************************************************************************************************************************************

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto, of enkele foto’s met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen fotomateriaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/13/ijsvogel-vist-in-achtertuin-van-barneveld/