Zeldzame grijze wouw op de Veluwe

Grijze wouw gespot tussen Stroe en Kootwijk

De zeer zeldzame grijze wouw is door vogelspotters gesignaleerd op het Kootwijkse Veld, een natuurgebied tussen Stroe en Kootwijk, ten zuiden van de snelweg A1. Tientallen liefhebbers zijn dinsdag en woensdag naar het Kootwijkse Veld afgereisd om de roofvogel met camera’s vast te leggen. De grijze wouw is van boven blauwgrijs, de kop is wit, met een zwart ‘masker’ rond het oog.

013

De zeldzame grijze wouw boven het Kootwijkse Veld- Foto: ©Jan van Uffelen

Rukt op naar Europa 

De soort komt volgens Wikipedia onder meer voor in Noord-Afrika en in Afrika ten zuiden van de Sahara. En verder in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië tot op de Filipijnen. “Vanuit Afrika rukt de vogel geleidelijk op naar Europa en wordt in Spanje en Portugal met regelmaat gezien. De grijze wouw komt vooral voor in savannes, op grasland en in landbouwgebieden en jaagt met name op kleine zoogdieren en reptielen.”  Op de foto’s hieronder zien we een ‘biddende’ grijze wouw.

2 - 0233 - 022

5 - 009

De grijze wouw in duikvlucht boven de heide – Foto: ©Jan van Uffelen

Zevende keer

Het zou volgens Wikipedia in de periode 1971-2015 de zevende keer zijn dat de grijze wouw officieel in Nederland is gesignaleerd. In augustus dit jaar werd de vogel al meerdere malen waargenomen in Maashorst, op de grens van Gelderland en Brabant. In april en mei 2009 gebeurde datzelfde bij respectievelijk de Gelderse steden Nijmegen en Wageningen en in mei eveneens in Bleskensgraaf (Zuid-Holland). De oudere meldingen dateren uit de jaren 2000 (Bargerveen, Drenthe), 1998 (Texel) en 1971 (Flevoland).

003

Tientallen vogelspotters proberen de zeldzame vogel vast te leggen met de camera – Foto: ©Jan van Uffelen

Dichtbij… 

Barnevelder Jan van Uffelen is er vandaag op zijn fiets naartoe gereden, en heeft geprobeerd om de vogel van zo dichtbij mogelijk een paar plaatjes van geschoten. “Sjonge… wat wenste ik toen dat ik een superlens van mijn waarde neef Louis had. Want… met mijn 28-300 lens is het wat natuurfoto’s maken, een beetje beperkt. Volgens de fanatieke bezoekers zit de wouw er al een week”, aldus Van Uffelen. “Maar, zoals al gezegd, zijn het geen superplaten. Daarvoor zat de vogel steeds veel te ver van ons vandaan”.
Met dank aan: Jan van Uffelen     Bron: Barneveldse Krant

Extra tip!

Als u de vogel wilt gaan bekijken,
houdt u dan aan de regels van het betreffende natuurgebied
en ga niet dwars door de heide lopen struinen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/12/zeldzame-grijze-wouw-op-de-veluwe/