Midwinterhoorns schallen weer over de heide

Aanstaande zondag 29 november is het weer zover

EPE – De Veluwse Midwienterhoornblazers staan klaar voor de aftrap van een nieuw seizoen. Dat loopt traditioneel van de eerste Advent tot en met Drie Koningen. Het begint op zondag 29 november op de Renderklippen in Heerde van 11.30-12.30 en van 14.30-15.30 uur met het doel aan te geven dat het donker verdwijnt en het Licht komt.

cropped-cropped-4-Thie-bij-de-Veluwse-Bron-28-12-081

Het geluid van de midwinterhoorns weerklinkt over de Veluwe – Foto: ©Eigen foto

Eerste Advent

De Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest; de tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus wordt verwacht. Omdat het Latijnse woord voor ‘komst’ of ‘het komen’ ‘adventus’ is, worden de vier weken vóór Kerstmis ‘Advent’ genoemd.

e809f8f829Adventus

Het woord ‘advent’ is afgeleid van het Latijn: adventus (= komst, er aan komen) en advenire (= naartoe komen). Letterlijk betekent Advent: God komt naar ons toe.

De Advent heeft in de liturgie een dubbel karakter: Het is de voorbereidingstijd op het Kerstfeest, de geboorte van Jezus Christus ruim 2000 jaar geleden. Eveneens is de Advent de periode van verwachting van Jezus’ wederkomst op het einde der tijden, wanneer God alles in allen zal zijn.

Vier zondagen

F48De Advent omvat ongeveer vier weken. De Advent begint op zondag vier weken voor Kerstmis, dus de zondag tussen 26 november en 4 december. De zondagen van deze tijd heten 1e, 2e, 3e, 4e zondag van de Advent. De Advent telt altijd vier zondagen, terwijl het totaal aantal weekdagen kan variëren van 22 tot 27.

In diverse streken zijn tradities rond de Advent, zoals bijvoorbeeld op de Renderklippen in Heerde wordt  het midwinterhoornblazen uitgevoerd.

***

Beste blazer 

In januari van het afgelopen jaar sloten de Veluwse Midwienterhoornbloazers – zoals gebruikelijk op Drie Koningen – het blaas-seizoen af. Volgens een deskundige jury van midwinterhoornblazers werd Henk Berends uit Zuuk als beste blazer van de Veluwse groep verkozen. Tijdens een onderlinge blaastest bleek Henk voor de derde keer op rij de beste midwinterhoornblazer te zijn. Lees meer: Henk Berends is beste midwinterhoornblazer

Volgens de traditie wordt de midwinterhoorn alleen bespeeld tussen de eerste Advent en Drie Koningen, en het met meer dan één hoorn tegelijk blazen is niet toegestaan.

 

2892205_

Midwinterhoornblazer Henk Berends uit Zuuk in actie – Foto: ©Veluweland

 Programma zondag 29 november

 • 11:3012:30 uur
  Epe/Heerde, Adventsaankondiging
  14:3015:30 uur
 • Epe/Heerde, Adventsaankondiging
  ***
  Extra informatie:

  Opening blaasseizoen 2015-2016 nabij de schaapskooi aan de Elburgerweg Heerde
   ***
  Meer informatie:

Bron: www.beleven.org/feest  –  www.ikzoekgod

Bekijk hieronder ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/28/midwinterhoorns-schallen-weer-over-de-heide/