Zilverreiger onverwacht te gast bij Barnevelder

Grote Zilverreiger verslind kikkers uit ven

Vorige keer waren we bij de Barneveldse familie Van Uffelen op bezoek, vanwege de vissende  IJsvogel in hun vennetje achter het huis. Inmiddels heeft zich een nieuwe gast aangediend, een Grote Zilverreiger of Witte Reiger. Terwijl de grote vogel in het vennetje aan het vissen was, fotografeerde hij deze vanuit het raam van zijn woning.

1 - 1 -034

De Grote Zilverreiger in volle concentratie bij het vennetje – Foto: ©Jan van Uffelen

Witte Reiger

Steeds vaker zijn er in onze streken witte reigers te zien. Soms wordt er gedacht dat het om de “Witte Reiger” gaat (als soort zijnde). Maar let op: Europa kent 3 van die spierwitte reigersoorten. Deze soorten, te noemen: Grote Zilverreiger, Kleine Zilverreiger en Koereiger, werden voorheen alleen maar in de zuidelijke delen van ons werelddeel gezien. Hoewel het zeker geen allerdaagse verschijning is kun je ze zelfs in Nederland tegen komen.

Grote Zilverreiger

Vooral de Grote Zilverreiger, die de grootte heeft van een (gewone) Blauwe Reiger, wordt in het najaar regelmatig gezien in weilanden en bij plassen. Dit is de algemeenste van de drie witte reigers in ons land. Als mensen ons vertellen dat ze (in de winter) een witte reiger hebben gezien vanuit de auto, in een weiland of zoals nu bij de familie Van Uffelen, vragen we direct wat de snavelkleur was. wanneer deze geel blijkt te zijn is het duidelijk dat het om de Grote Zilverreiger gaat. Op de foto’s hieronder, waarbij de reiger een vette kikker aan het verorberen is, valt de gele snavel direct duidelijk op.

2 - 027 (1)-scherp

3 - 028 (1)-scherp

 

 

 

 

 

 

 

Kleine Zilverreiger

De Kleine Zilverreiger doet het de laatste jaren ook beter in ons land. Deze soort is een stuk kleiner dan de Grote Zilverreiger. Ook is het verschil goed te zien aan de snavelkleur: De Grote heeft een gele snavel terwijl de Kleine Zilverreiger een donkere snavel heeft.

Koereiger

Een reigertje met het formaat van een eend. Verschilt van de Kleine Zilverreiger doordat de Koereiger geen geelgekleurde tenen heeft en een gele snavel heeft in plaats van een donkere. Deze reigerssoort zul je waarschijnlijk niet zomaar tegen komen in Nederland; het is een zeldzame dwaalgast.

4 - 029 (1)-scherp

De onfortuinlijke kikker in de gele snavel van de reiger – Foto: ©Jan van Uffelen

Onfortuinlijke kikker

“Help! Wie haalt mij hier uit?” Deze onfortuinlijke kikker lijkt om hulp te smeken nu hij net is gevangen door de Grote Zilverreiger. Heel begrijpelijk natuurlijk, ben je net van plan om aan je winterslaap te beginnen, eindig je vroegtijdig in de maag van een witte rover. “Bij ons vennetje waar we dagelijks al de IJsvogel zien, hebben we vandaag twee keer bezoek gehad van deze Witte Reiger. Hij heeft het hier getroffen, want maar liefst drie kikkers kon hij in korte tijd verorberen”, aldus Jan van Uffelen.

Bron: Hoe herkennen.nl

Hieronder het filmpje:

 

Met dank aan:  Jan van Uffelen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/28/zilverreiger-onverwacht-te-gast-bij-barnevelder/