Opgelaten ballonnen reizen ver

Schadelijkheid voor de natuur

Rondom festiviteiten speelt de discussie over schadelijkheid van ballonnen in de natuur weer op.Tijdens een werkbezoek aan Normandië een aantal jaren geleden, werden de Nederlandse IMARES-onderzoekers in verlegenheid gebracht. Dankzij noordoostenwind spoelden vele Nederlandse feestballonnen aan: een spoor van de viering van Koninginnedag in Nederland dat zeker 800 km ver reikte! In de erop volgende dagen werden er in de omgeving van Le Havre meer dan 10 ballonnen per kilometer kust geregistreerd. De massa van de “afzenders” betrof reclame makende bedrijven. Ook goede doelen deden mee, en schoten hun doel hiermee voorbij!

Koninginnedag in Frankrijk - Queensday in France

Een van de vele ballonnen die op het strand bij Normandië lagen – Foto: ©Imares/Wageningen UR

Ballonnen zijn gevaarlijk voor dieren

Resten van ballonnen in de natuur zijn gevaarlijk, omdat dieren verstrikt kunnen raken in de sierlinten en afsluiters en daardoor geen voedsel meer kunnen zoeken. Dieren kunnen ballonresten ook voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger. (Zie foto’s onder – Foto: ©Wageningen UR)

for better quality see pics with camera Kees Camphuysenentangled_balloonropes_jf

Afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing

Dieren kunnen ballonresten voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger. Latex rubber, ook al is dat van natuurlijke oorsprong, breekt niet snel genoeg af om het eten ervan door zeedieren en mogelijke schade in hun maag en darmsysteem te voorkomen.

image

Onnatuurlijk een ballon hoort niet in de natuur – Foto: ©Natuur Onlanden

CAsrg2MWoAAjr41

Beetje dom van NLdoet Oranje Fonds – Foto: ©Tjistke@tjitske

Hoeveel dieren gaan dood aan ballonnen?

Het is onmogelijk om aan te geven hoeveel dieren er dood gaan door verstrikking in of het eten van ballonresten. Zo nu en dan vinden we verstrikte dieren op stranden of een vogel die door verstopping van de maag is doodgegaan. Minstens 2% van de onderzochte magen van dood gevonden Noordse stormvogels uit de Noordzee bevatten ballonresten. Van de meeste andere dieren hebben we geen idee.

7c38e1f4-2d6d-4c46-9019-7e4fff15d90f_Franeker-A07265-2_980x440

Dit blijft achter, maar… wat gaat ermee gebeuren? – Foto: ©Wageningen UR

Keuzes: nut en noodzaak van ballonnen

Het risico van dierenleed of sterfte door ballonnen is misschien het beste af te wegen tegen nut en noodzaak. Zo zijn latex weerballonnen onvermijdelijk voor het maken van betrouwbare weersvoorspellingen en daarmee soms van levensbelang voor mensen. Maar de kortdurende aanblik van een massa feestballonnen die in de lucht verdwijnt? Die kun je ook overal gezellig ophangen, er het hele feest lang van genieten en na afloop weer opruimen!

369dd30e-d719-44c5-9535-8356d833f71f_Graadmeter13_01_Franeker-D03901

Onderzoekers van IMARES in het laboratorium – Foto: ©Wageningen UR

Bron: Wageningen UR

Lees ook: Oplaten van wensballonnen slecht voor de natuur

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/16/opgelaten-ballonnen-reizen-ver/