Oplaten van wensballonnen slecht voor de natuur

We hebben er weer een probleem bij!

Het lijkt in eerste instantie allemaal zo mooi en onschuldig, maar de gevolgen kunnen desastreus zijn. Maar ook het vuurwerk is door de jaren heen steeds zwaarder en gevaarlijker geworden. We mogen onze ogen er niet voor sluiten, want het loopt gewoonweg uit de hand als we niet op tijd ingrijpen.
Het blijft maar doorgaan met nieuwe vindingen of dingen die letterlijk en figuurlijk komen overwaaien van elders, zoals bij de wensballonnen. Ook boswachters verzetten zich tegen het afsteken van vuurwerk. Vooral het oplaten van wensballonnen is een doorn in het oog van de natuurbeschermers.

wensballon

Wensballonnen tegen de nachtelijke hemel

“Het ziet er fantastisch uit, dat snap ik wel”, zegt Johan Stuart van Landschap Noord-Holland. “Maar mensen, denk na. De wensballonnen komen terecht in de natuur en kunnen een brand veroorzaken.”

Hout en plastic 

Het Landschap Noord-Holland heeft sinds de jaarwisseling al tientallen wensballonnen gevonden. De ballonnen, die zijn gemaakt van hout, papier en plastic, vergaan langzaam en zijn een bedreiging voor dieren.

2120669261-5769f8a9

De mooie wensballon blijft achter in de natuur – Foto: ©RTV NH

Oorlog

Ook knalvuurwerk is volgens Stuart een bedreiging. “Net als met ballonnen blijft dat in de natuur liggen. Dieren krijgen daar schade van.”

Daarnaast zijn de knallen alles behalve prettig voor de dieren. “Het lijkt wel oorlog. Zo veel herrie, zo veel onrust. Veel vernielingen ook. Dat is niet goed voor de natuur. Laten we het een beetje normaal houden.”

rommel-opruimen

Laat niet als dank…

Bron: RTV NH

Lees ook: Zorgen onder boswachters over wensballonnen in natuur

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/01/08/oplaten-van-wensballonnen-slecht-voor-de-natuur/