De jonge sequoia’s van De Schaffelaar

 

De sequoia wordt ook vaak mammoetboom genoemd, omdat ze zo groot worden

bk1natsequoia1 - kopie

De drie sequoia’s op het gazon bij de Oranjerie van De Schaffelaar te Barneveld op zaterdag 27 december 2014. De mammoet-boompjes zijn geplant op 9 december 2005. Gelukkig heeft mijn boompje geen last gehad van de schaduw van de eiken

Opknapbeurt

Het is een jaar of twaalf geleden dat ik een praatje maakte met Geldersch Landschap-directeur Janine Pijl over het landgoed De Schaffelaar. ‘Wat vreemd dat op het landgoed De Schaffelaar nooit een sequoia is geplant, want bijna iedere grootgrondbezitter wilde vroeger wel een paar exotische bomen in zijn park hebben’. Mevrouw Pijl weet niet waarom dit nooit gebeurd is, maar beloofde dat bij het kasteel een sequoia geplant zal worden. ’Ik ga dat regelen,’ zei ze. In de zomer van 2005 heeft De Schaffelaar een flinke opknapbeurt ondergaan. Bovendien is een verhard rolstoelpad rond de Koewei aangelegd.

bk1natsequoia3 - kopie

Geplant door: mevrouw Janine Pijl, burgemeester Jos Houben en Gerrit de Graaff – Foto: ©Janus Visser

De bomen planten

Op 9 december 2005 was alles klaar en tijd voor een feestje. Bij het afsluiten van de werkzaamheden werd tot mijn grote verrassing de beloofde sequoia geplant bij de Oranjerie. Het waren er zelfs drie, mocht er één soms dood gaan. Burgemeester Houben had de eer de eerste boom te planten. Hij toog in net pak en ambtsketen naar het drassige grasveld om met een schop de eerste aarde over de wortels van de jonge sequoia te gooien. Ook Janine Pijl plantte een boom. De derde sequoia was voor Gerrit de Graaff. Ik had speciaal voor deze gelegenheid laarzen aangetrokken om de losse grond op de wortels goed te kunnen aantrappen. Burgemeester Houben uitte zijn bewondering voor mevrouw Pijl: ‘Het verbaast me hoe makkelijk u dit doet. U zegt: ’hier komen drie bomen te staan’, en dat gebeurt. Ik heb daar minstens acht commissies voor nodig!’ Inmiddels is dat bijna tien jaar geleden.

bk1natsequoia4 - kopie

Er was aardig wat belangstelling bij het planten van de mammoetboompjes

Snelle groeiers

De sequoia’s groeien goed. Eén exemplaar heeft last van de schaduw van de eiken. Gelukkig is ‘mijn sequoia’ in prima staat. Het zijn snelle groeiers. Over een jaar of twintig zijn het al reuzen. Kijk maar naar de sequoia bij het NS-station in Barneveld. De boom is daar in 1993 geplant, maar daarvoor stond hij op een andere plek. Deze sequoia is nu ongeveer vijfendertig jaar oud. Bekijk hem maar eens als u er een keer langs komt. Voel even aan het groen: geen naalden, maar schubben. Let ook eens op de vele kegels boven in de boom.

Grootste boom ter wereld

Voor de meeste mensen is een sequoia een gewone groene conifeer, maar voor mij heeft deze boomsoort een bijzondere betekenis. De grootste boom ter wereld is namelijk een sequoia. Ze groeien op twee duizend meter hoogte in de Sierra Nevada in Californië in de Verenigde Staten. De sequoia wordt vaak mammoetboom genoemd en omdat ze zo hoog in de bergen staan en gewend zijn aan sneeuw en ijs, kunnen ze heel goed tegen ons koele klimaat. Nadat de sequoia’s in 1852 op een afgelegen plek in de bergen werden ontdekt, zijn de zaden verspreid over de gematigde streken van de wereld. In veel parken en botanische tuinen in Europa, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland, zagen we grote exemplaren.
De dikste sequoia van Nederland staat op het landgoed Voorstonden bij Brummen. Hij heeft een stamomtrek van ruim zeven meter. Als je de sequoia gaat leren kennen, zie je ze steeds meer in tuinen en parken in ons land. Nu is de sequoia bij iedere boomkweker te koop.

bk1natsequoia2 - kopie

De mens is nietig tussen de reuzen in Californië

Zesentwintighonderd jaar oud

De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) komt uit de bergen van Californië. In het Sequoia National Park staat de grootste mammoetboom ter wereld, de General Sherman Tree. Hij is 83 meter hoog en ongeveer 2600 jaar oud. De reus heeft een inhoud van 1486 kubieke meter hout en is daarmee het grootste levende voorwerp op aarde. Ik durf het haast niet op te schrijven. Tiny en ik zijn door de jaren heen: tien keer in het Sequoia National Park geweest. Op de foto hierboven staat Tiny tussen de reuzen van de Parkergroep. Een mens is in deze wereld maar een nietig wezen. De boompjes op De Schaffelaar zijn van dezelfde soort. U kunt zich wel voorstellen, waarom ik altijd even kijk naar de sequoia bij het station in Barneveld. Hij zal nooit zo hoog worden als zijn soortgenoten in Californië. Niettemin behoren de sequoia’s nu al tot de grootste bomen van Nederland.

Foto’s: ©Gerrit de Graaff

Ook gepubliceerd in Barneveldse krant – 03-01-2015

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/01/09/de-jonge-sequoias-van-de-schaffelaar/