Een (knip)oog naar de buizerd

Buizerd beter observeren

Toen we onlangs op het oude Landgoed Staverden aan het zwerven waren, zagen we een buizerd (Buteo buteo) die in een weiland op zoek was naar regenwormen. Nu zal menigeen misschien wel zeggen, och… een buizerd, die zien we toch vaak genoeg? Dat mag dan wel zo zijn, maar deze keer vonden wij het interessant om hem eens beter te observeren in zijn gedrag. Daar komt nog eens bij, dat zijn borst bijna wit was, kortom een prachtige vogel. Soms zijn ze bijna wit en een andere keer kunnen ze heel erg donker van kleur zijn. Dit gebeurt wel vaker in deze tijd van het jaar, de trekkers uit het noorden komen dan hier naar toe en onze buizerds vertrekken naar zuidelijker streken.

DC_0165

Zijn scherpe blik ontgaat niets – Foto: ©Louis Fraanje

Heel dichtbij

Zonder ons op te merken, speurde hij het weiland af naar prooi, in dit geval dus de regenwormen. Gelukkig konden we achter wat takkenbossen een goede dekking vinden, want bij de minste of geringste verstoring vliegt hij weg. Maar blijkbaar had hij nog niets in de gaten en konden we hem met de telelens heel dichtbij halen. Op een gegeven ogenblik was hij weer een regenworm naar binnen aan het werken, en zagen we, dat hij het knipvlies over zijn ogen schoof. Dat zie je wel vaker, ook bij andere vogels, maar eigenlijk nooit iets over geschreven. Maar… misschien voor een beginnende vogelaar best eens interessant om daar wat meer over te weten te komen.

DC_0144

De buizerd trekt het ‘knipvlies’ over zijn oog – Foto: ©Louis Fraanje

Knipvlies

Net als wij sluiten vogels hun ogen met twee oogleden, deze oogleden gebruiken ze meestal alleen als ze slapen. Als vogels met hun ogen moeten knipperen, gebruiken ze echter hun knipvlies. Dat is een soort elastisch membraan dat onder het ooglid zit en er vanaf de zijkant overheen wordt getrokken. Het knipvlies zorgt ervoor dat het hoornvlies schoon en vochtig blijft. Dit vlies smeert en onderhoudt het hoornvlies met behulp van een klierafscheiding, waardoor de optische eigenschappen altijd optimaal zijn.

Een ogenblik staan we ‘oog in oog’ – Foto: ©Louis Fraanje

Verguisd en geprezen

Geweldig toch! En vandaag is het geluk met ons, want de buizerd komt steeds dichterbij. Het lijkt wel of hij zomaar de camera wil binnenstappen, als hij zo regelrecht in de lens staat te kijken. Een ogenblik staan we ‘oog in oog’, en door die scherpe blik, lopen de rillingen – als het ware – over je lijf. Het spreekwoord zegt niet voor niets: “Als blikken konden doden!” Poeh, moet je hem daar zo zien staan te poseren, met zijn kromme en vlijmscherpe snavel. Als een echte ‘roofridder’ van het luchtruim, verguisd en geprezen!

Meer info over: De Buizerd 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/17/een-knipoog-naar-de-buizerd/