Nominatie voor Landgoed Scherpenzeel en Goudsberg

Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit

Het Gelderse college van Gedeputeerde Staten heeft dertien ‘gebieden met passie’ genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2016. Daarbij zitten ook Landgoed Scherpenzeel en de De Goudsberg in Lunterenn. Gedeputeerde Josan Meijers hoopt de prijswinnaars van de vakprijs en de publieksprijs op 21 april bekend maken tijdens de manifestatie Ruimtelijke Kwaliteit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huis Scherpenzeel is de blikvanger, maar het particuliere Landgoed Scherpenzeel is het paradepaardje waar het om gaat – Foto: ©Wikipedia

Genomineerden

Op de oproep aan gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur om een gebied met passie in te sturen, kwamen 56 inzendingen. Daaruit is een shortlist van dertien genomineerden geselecteerd.

De vakjury staat onder voorzitterschap van Jan Terlouw en bestaat verder uit Christel Steentjes (adviseur omgevingskwaliteit Gelders Genootschap), Marc Nolden (landschapsarchitect FREELANdSCHAP), Rudy Brons (landschapsarchitect Brons + Partners) en Saskia Bak (directeur Museum Arnhem). Vanaf half december kunnen Gelderlanders hun stem op één van de dertien genomineerden uitbrengen via internet.

Landschap-Goudsberg-Lunteren-Copyright-Foto-Louis-Fraanje-DSCN6916

Landschap de Goudsberg bij Lunteren – Foto: ©Louis Fraanje

Gebiedenatlas

De Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit loopt samen op met het maken van de gebiedenatlas. “Die komt voort uit de Omgevingsvisie en moet een inspirerend instrument worden dat helpt bij het delen van de kwaliteiten van de Gelderse leefomgeving”, stelt Meijers. “Goede voorbeelden van geslaagde gebiedsontwikkeling helpen initiatieven elders in de provincie.” De Gebiedenatlas Gelderland moet ook in april 2016 worden opgeleverd.

Goudsberg - kopie (2)

Luchtopname van het gebied De Goudsberg bij Lunteren – Foto: ©Jan van Uffelen

 

Bron: Barneveldse Krant 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/06/nominatie-voor-landgoed-scherpenzeel-en-goudsberg/