Der Kaiser! glorie & ondergang van keizer Wilhelm II

Tentoonstelling vanaf 11 november 2015 t/m 28 februari 2016

Paleis Het Loo te Apeldoorn opent dit najaar een tentoonstelling over de laatste keizer in Europa, Wilhelm II, een markante persoonlijkheid in de Europese geschiedenis. De expositie belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met Huis Doorn en is opgebouwd rond collectiestukken uit dit museum.

HuDF-2631

Wilhelm II in uniform Garde du Corps – Foto: ©Huis Doorn

Keizerlijk uitbundig

Al bij zijn geboorte was Wilhelm II (1859-1941) voorbestemd om heerser te worden van het steeds machtiger wordende Duitse Rijk. Het leven aan het hof van de keizer was keizerlijk-uitbundig; grootse feesten wisselden elkaar af met militaire parades.

De keizer was trots op zijn afstamming van stadhouder Frederik Hendrik, hij mocht zich ‘Prins van Oranje’ noemen. Wilhelm II en koningin Wilhelmina brachten elkaar over en weer officiële
en informele bezoeken.

In 1914 stortte hij zich vol overgave in de Eerste Wereldoorlog, maar het einde van die oorlog betekende ook het einde van zijn keizerrijk. Hij kreeg asiel in het neutraal gebleven Nederland en vestigde zich op het Utrechtse Huis Doorn, waar hij verbleef tot aan zijn dood in 1941.

Persoonlijke eigendommen

Het accent in de tentoonstelling ‘Der Kaiser!’ zal niet alleen liggen op de keizerlijke glans, zoals de parade-uniformen, maar ook op de persoonlijke eigendommen die de ex-keizer mee naar Nederland nam: de geschenken van zijn grootmoeder koningin Victoria van Engeland, zijn reissouvenirs, oorlogsdagboekjes en het speciaal voor hem vervaardigde
eetgerei, vanwege een verlamde linkerarm.

Galadiner in Berlijn 

Hoogtepunt in de expositie is de dinertafel zoals deze eruit zag tijdens het galadiner, dat de keizer en zijn vrouw Auguste Victoria in 1913 in Berlijn gaven ter gelegenheid van het huwelijk van hun dochter. In Huis Doorn staat het verblijf van keizer Wilhelm II in Nederland centraal, de periode 1918-1941. Dankzij de samenwerking tussen de twee musea kan met de expositie ‘Der Kaiser!’ het levensverhaal van Wilhelm II nu in bredere context worden verteld. Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds.

HuisDoorn

Huis Doorn – Foto: ©Huis Doorn via Wikimedia

Boek en lesprogramma

Bij de tentoonstelling verschijnt het rijk geïllustreerde boek ‘Der Kaiser! glorie en ondergang van keizer Wilhelm II’ door Jan J.B. Kuipers, met een bijdrage van Dr. P.H.(Paul) Rem, verkrijgbaar in de paleiswinkel. Voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs wordt een educatief lesprogramma aangeboden.

unnamed-13

Der Kaiser! 

Glorie & ondergang van keizer Wilhelm II

Der Kaiser! behandelt na een kleurige historische inleiding alle perioden in Wilhelms turbulente leven: zijn opvoeding, zijn gloriejaren aan de macht, de schokkende periode van de Eerste Wereldoorlog, zijn vlucht en Nederlandse ballingschap.

Prijs € 19,95

NB: Verschijnt op 10 november 2015

 

DSC_2165 - kopie

Dr. Paul Rem is kunsthistoricus, conservator en woordvoerder op Paleis Het Loo – Foto: ©JGS

Paleis Het Loo

Postadres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn; Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg

Geopend: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10:00-17:00 uur
Routebeschrijving: A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen
Navigatieadvies: Amersfoortseweg (7313 AA) Apeldoorn
Informatie: +31 (0)55 577 24 00 of paleishetloo.nl/der-kaiser

 

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/06/der-kaiser-glorie-ondergang-van-keizer-wilhelm-ii/