Maiskneuzers moeten er diep door!

Doorgezakt in de veengrond

Ook nu weer zijn de loonwerkers weer druk bezig met de snijmaisoogst, maiskneuzers oftewel hakselaars draaien op volle toeren, om de oogst binnen te kunnen halen. Als het nat is op de akkers, valt het niet mee om er goed doorheen te komen, dan zakt er nog weleens eentje weg in de modder en gaat het momenteel op sommige plekken nog weleens mis.
Zo ging het in oktober 2010 op een akker bij Ederveen echt goed mis. Henk de Rooy, journalist van de Lunterse Krant kwam toevallig langs en legde het gebeuren vast op de gevoelige plaat.

Het gaat er diep door op de akker bij Ederveen - Foto: ©Henk de Rooy

Het gaat er diep door op de akker bij Ederveen – Foto: ©Henk de Rooy

Veengrond

In Ederveen zijn ze niet voor een kleintje vervaard, dus kwam er groot materieel aan te pas. De zware trekkers werden afgekoppeld van de wagens en ingezet om hun makker los te trekken. Maar… hoe men ook zijn uiterste best deed, het mocht niet baten. Er moest uiteindelijk zelfs een een zware kraan met rupsbanden aan te pas komen.

Ja, wat wil je… het woord Ederveen zegt het al: veengrond in de buurt van Ede , en even verderop ligt Veenendaal. Je zou het niet direct verwachten, maar hier aan de westkant van de Veluwe, eigenlijk de Gelderse Vallei, hebben we dus nog te maken met echte veengrond. De veengebieden in de Gelderse Vallei bestonden voor het grootste gedeelte uit hoogveen. De bekendste en belangrijkste waren de Gelderse en Stichtse venen, ook wel Gelderse en Rhenense venen genoemd, die werden aangetroffen in de streek tussen Renswoude en Ede. Enkele van de belangrijkste delen hiervan zijn bekend geworden onder de namen Manense venen, het Ederveen, het Doesburgse veen en het Rhenense veen.

Er moest uiteindelijk zelfs een zware kraan met rupsbanden aan te pas komen - Foto: ©Louis Fraanje

Er moest uiteindelijk zelfs een zware kraan met rupsbanden aan te pas komen – Foto: ©Louis Fraanje

De ‘deskundigheid’ keek toe… 

Ondertussen was het spectaculaire gebeuren daar op de akker, als een ‘lopend vuurtje’ door de wijde omgeving gegaan, en binnen de kortst mogelijke tijd stond het zwart van de mensen. Daar laat je zelfs je werk wel even voor liggen, want dit is iets ‘sensationeels’, en dat mag je natuurlijk niet missen. Een geluk, dat nog niet iedereen in die tijd een ‘alles kunnend’ mobieltje bezat, want dan was er helemaal geen doorkomen meer aan. Niet alleen voor de mensen, maar – belangrijker – zeker niet voor de ploeterende en zwoegende loonwerkers op de maisakker.

Toen de journalist en fotograaf Henk de Rooy weer wilde vertrekken, zag hij het toegestroomde publiek staan. De opmerkingen waren niet van de lucht, de een wist het nog beter dan de ander, en waarom nou zus of waarom nou zou? Je kon het toch veel beter aanpakken, als je nou…bla… bla…! HIer was het spreekwoord: “De beste stuurlui staan aan wal!” heel erg duidelijk van toepassing. Toen Henk de Rooy dan ook het ‘deskundige’ publiek vanachteren fotografeerde, bedacht hij meteen een zeer toepasselijke titel voor onder de foto: “En de deskundigheid keek toe!”

En... de 'deskundigheid' keek toe - Foto: ©Henk de Rooy

En… de ‘deskundigheid’ keek toe – Foto: ©Henk de Rooy

*******************************************************************************************************************************

Die boom blijft staan

Jaren geleden waren ze ergens achter Putten ook aan het maiskneuzen. Op een gegeven moment kwam de grote machine een beetje in de knel bij een grote eikenboom. Hij moest heel voorzichtig om de boom heen manoeuvreren, om deze niet te beschadigen. Hij had al eens tegen de boer gezegd, dat hij die boom maar beter om kon zagen, want die stond daar maar lelijk in de weg. Maar… dat was blijkbaar bij de boer in het verkeerde keelgat geschoten, want die reageerde; “Die boom blieft staon, went daor het ik Janna mien vrouw veur ‘t eerst ontmoet, dus die gaot van ze lang zal ze leve nie vort!” En daar kon de loonwerker het voorlopig mee doen.

De loonwerker moest heel voorzichtig om de boom heen manoeuvreren - Foto: ©Louis Fraanje

De loonwerker moest heel voorzichtig om de boom heen manoeuvreren – Foto: ©Louis Fraanje

Dieren in de mais 

Terwijl ik zo stond te kijken naar het oogsten van de mais, en keer op keer de machine en de trekker met aanhanger voorbij zag komen, flitste er opeens een haas voorbij. Die had natuurlijk al een tijdje in de mais gezeten, maar nu was het hem dan toch te heet onder de voeten geworden. Pijlsnel kwam hij voorbij gevlogen en verdween in volle vaart naar het weiland aan de overkant van de weg. Regelmatig gebeurt het dat er dieren zich in de mais verschuilen, totdat het lawaai van de machine te dichtbij komt, dan sprintten ze naar buiten. Soms een haas, maar ook een ree, zwijn of een vos komen weleens tevoorschijn.

Pijlsnel kwam het haas voorbij gevlogen - Foto: ©Louis Fraanje

Pijlsnel kwam het haas voorbij gevlogen – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook eens het onderstaande filmpje van De Landbouw Spotter, bijna aan het einde ervan komen de zwijnen en een vos er uit rennen:

 

Meer info: De Landbouw Spotter

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/06/maiskneuzers-moeten-er-diep-door/