Scholenproject over de Hessen weer begonnen!

Alweer het tweede seizoen

DSC_0746

Zelf actief meedoen – Foto: ©JGS

De aftrap voor het tweede seizoen “Hessenproject” werd gegeven door de 27 leerlingen uit groep vijf van Bassischool De Bron uit Lunteren. Zij hadden samen met hun juf in de klas al het lespakket behandeld. In het Museum werden zij afgelopen donderdag 29 oktober verder – letterlijk en figuurlijk – wegwijs gemaakt over de Hessenwegen en hun berijders.

Zelf actief meedoen

Het project over de Hessen komt op deze manier ook echt tot leven, zoals het hier aan de kinderen wordt uitgelegd door middel van de expositie en de spannende verhalen. En… de kinderen kunnen zelf ook actief mee doen, door middel van een leskist met materialen die direct te maken hebben met het thema.

Vragen zoals; waar kwamen de Hessenvoerlui vandaan en wat vervoerden ze, en waarom reden ze niet door het dorp, moesten de kinderen naar aanleiding van de les, beantwoorden.

Schot in de roos

Alle betweters en zogenaamde deskundigen ten spijt, die misschien dachten dat zoiets als een leskist etc. ‘oubollig’ zou zijn, zij komen allen bedrogen uit. Want… het project is juist een schot in de roos, dat blijkt wel uit de enorme belangstelling en reacties vanuit de scholen. Voor het komende schooljaar 2015-2016 hebben zich namelijk weer alle groepen 5 van de basisscholen uit Lunteren aangemeld. Een keihard bewijs, dat het zeker aanslaat bij het onderwijs!

DSC_0720

De eerste les voor het nieuwe seizoen weer van start in Lunteren – Foto’s: ©Jac. Gazenbeekstichting

Samenwerking

Het project over de Hessen is een initiatief van het Museum Oud Lunteren en de Jac. Gazenbeekstichting. Dit idee is mede ontstaan, doordat er in het Museum ook een expositie is te zien over de Hessen en alles wat er mee te maken heeft. Uiteindelijk hebben de vrijwilligsters Rini van der Linde, Pia Verduijn en Josje Zuurbier, in samenwerking met de Jac. Gazenbeekstichting het project opgezet. De heren Gerrit van Dijk en Louis Fraanje werken vanuit onze stichting mee aan het scholenproject over de Hessen.

DSC_0736

DSC_0725Geschiedenis doorgeven

Het ‘Hessenproject’ richt zich momenteel op de groepen 5 en 6 van de basisscholen in Lunteren, maar in de toekomst zullen meerdere scholen in de gemeente volgen. Hiermee geeft men een prachtig voorbeeld, om een stukje geschiedenis op een levendige manier door te geven aan de jeugd. Het Hessenproject is echt weer zo’n typisch voorbeeld, wat gewoon op z’n ‘Lunters’ wordt aangepakt, niet kletsen… maar poetsen. En… het werkt!

Lees ook: Hessenwegen op school

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/02/scholenproject-over-de-hessen-weer-begonnen/