Hessenwegen op school

DSC_2513 - kopie

De initiatiefnemers v.l.n.r. Louis Fraanje, Rini van der Linde, Josje Zuurbier, Pia Verduijn en Gerrit van Dijk – Foto: © JGS

Lespakket Hessenwegen

Dat de overheveling van onze expositie naar het Museum Oud Lunteren een goede keuze is geweest en ook al meteen zijn vruchten afwerpt, blijkt wel uit het volgende initiatief.

Een aantal vrijwilligsters van het museum heeft in samenwerking met onze stichting, voor de basisscholen een lespakket over de Hessenwegen samengesteld.

Sublieme prestatie

Vanaf de opstartfase tot aan de eerste presentatie op de scholen zijn wij zeer nauw betrokken geweest.
Uiteindelijk hebben de dames Rini van der Linde, Josje Zuurbier en Pia Verduijn, in een betrekkelijke korte periode, een echt sublieme prestatie geleverd. Vanuit de Jac. Gazenbeekstichting werken Gerrit van Dijk en voorzitter Louis Fraanje mee. Het project richt zich op de groepen 5 en 6 van de basisscholen in Lunteren. Als het project echt helemaal klaar is, zullen meerdere scholen in de gemeente volgen. Een prachtig voorbeeld, om een stukje geschiedenis op een levendige manier door te geven aan de jeugd.

DSC_3742 - kopie

Een enthousiaste Louis Fraanje vertelde honderd uit over de voermannen van weleer – Foto: © JGS

Leskist en lesbrief

In de bijgeleverde leskist die in de klassen rouleert, zit basisinformatie over het thema. Aan de hand van een lesbrief voor de leerkracht,afbeeldingen en kleine zakjes met “vervoersproducten”, worden de leerlingen voorbereid op het thema. De aftrap was op donderdag 13 november jl. en het was dan ook meteen goed raak, de kinderen waren heel enthousiast . Toch wel spannend zo’n grote wagen met al die paarden ervoor, en dan onderweg de ‘struikrovers’ brr. Maar ze waren zeker niet bang, volgens Fraanje, ze hadden een flinke sabel om zich te verdedigen.

DSC_3720 - kopie

Samen de oplossing zoeken, geweldig! – Foto: © JGS

Kennis toetsen

Tijdens het bezoek aan Museum Oud Lunteren vertelde Louis Fraanje over de tijden van weleer. Daarna kregen de kinderen een korte film over het thema Hessenwegen te zien.

Daarna kregen ze een vragenlijst naar aanleiding wat ze gehoord en gezien hadden. Zo konden ze hun kennis toetsen aan de hand van een vragenlijst.

Bijgespijkerd

Uitgaande van deelname van alle groepen 5 en 6 van de vijf deelnemende scholen uit Lunteren, wil men het bezoek uitspreiden over de maanden november 2014 en januari/februari 2015. Per week één groep op donderdagochtend van 10.30uur tot 11.30uur. Het project zal in de komende tijd hier en daar wat bijgespijkerd worden, maar dat het werkt, hebben we donderdag 13 november gezien!

kinderen

Gewoon op je eigen manier, ongedwongen en omringd door de Hessenwagens, de vragenlijst invullen, schitterend! – Foto: ©M.O.L.

Belangstelling

De kinderen uit groep vijf van Bassischool De Bron uit Lunteren, had samen met juf Marcha Hirdes in de klas al het lespakket behandeld. Dat was te merken tijdens het museumbezoek aan de belangstelling van de kinderen voor het onderwerp.

Het Hessenverhaal komt echt tot leven op de manier zoals het hier aan de kinderen wordt uitgelegd. En… dat de kinderen zelf ook actief mee kunnen doen door middel van een leskist met materialen die direct te maken hebben met het thema. Initiatieven als deze, kunnen we alleen maar toejuichen. U zult er vast en zeker meer van horen en zien!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/18/hessenwegen-op-school/