Boekpresentatie schaapherder Koos Vos

Eerste exemplaar

Onder het toeziend oog van een klein aantal genodigden ontving Koos Vos (88), vorige week, uit handen van schaapherder Wilfried Buitink van Hoog Buurlo, het eerste exemplaar van het door Gonny Livestroo geschreven boek over Vos’ bijzondere leven.

Overhandiging boek (25)

Schaapherder Wilfried Buitink van Hoog Buurlo overhandigd het eerste exemplaar van het boek over Koos Vos bijzondere leven – Foto: ©Gonny Livestroo

Terug van weggeweest

Voor het eerst was Vos weer op de plaats waar zij ruim twaalf jaar, van 1960 tot 1972, schaapherder is geweest. Op het moment dat Buitink de schapen naar de kooi leidde, waar Vos stond te wachten, leek het of de voorbije jaren van haar afgleden en zij weer terug was in de tijd. De tijd dat zij zelf de herder van Hoog Buurlo was. Het ‘klikte’ meteen tussen de oude en de huidige scheper. Ze gingen onmiddellijk een geanimeerd gesprek aan met elkaar over hun beider grote liefde: het hoeden van een kudde schapen en alles wat daar zoal bij komt kijken. Geruime tijd waren zij zich totaal niet bewust van het feit dat de andere aanwezigen geamuseerd meeluisterden in afwachting van de officiële overhandiging van het boek.

Overhandiging boek (41)

Wilfried Buitink en Koos Vos in een geanimeerd gesprek over de schaapskudde – Foto: ©Gonny Livestroo

Ongebruikelijk leven 

In dit boek met bijna 80 foto’s, voornamelijk van Hoog Buurlo in de periode dat Vos daar herder was, wordt duidelijk dat Vos onbedoeld een ongebruikelijk leven heeft geleid. Rode draad in het gehele boek is haar onvoorwaardelijke liefde voor dieren. Dat heeft zij gemeen met de huidige schaapherder die van jongs af aan, net als Vos, boer wilde worden. Uiteindelijk hebben zij dat allebei, via allerlei omwegen en in een iets andere vorm, voor elkaar gekregen.

Overhandiging boek (1)

Koos Vos weer op de plaats waar zij ruim twaalf jaar lang schaapherder is geweest – Foto: ©Gonny Livestroo

Heel wat veranderd 

Na een bijzonder geanimeerd gesprek konden zij zich vorig week toch even losrukken van hun geliefde onderwerp om met het boek te poseren voor de fotograaf. Hierna kreeg Vos van Frank Volkers, boswachter bij Staatsbosbeheer, en van Buitink een rondleiding over het haar zo vertrouwde terrein. Er is in de afgelopen jaren heel wat veranderd en dat is aan de hand van de oude foto’s in het boek goed te zien. Overigens gaat het boek niet alleen over haar tijd op Hoog Buurlo, maar omvat het haar gehele, niet bepaald doorsnee, leven.

“Schaapherder Koos Vos – Een bijzonder leven in woord en beeld”

Koos Vos (Tiel, 1927) was de eerste vrouwelijke schaapherder in Nederland en de enige vrouwelijke scheper met een eigen kudde. De uitgave bevat unieke en bijzondere foto’s, veelal over de periode dat zij schaapherder was op Hoog Buurlo.

Haar jeugd, zonder moeder en later met een stiefmoeder die niets van haar wilde weten, haar bijzondere belevenissen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en haar schaapherderschap vormden Koos tot een zelfstandige, maar ook eigenzinnige vrouw met een groot hart voor dieren en voor alles wat zwak is en hulp nodig heeft.

Eenvoudig boerenleven

DSC_3702-kopie

Schaapherder Koos Vos met haar eigen kudde op Hoog Buurlo – Foto: ©Brand Overeem

Hoewel zij door haar vader werd gedwongen te studeren, ging het hart van Koos uit naar het eenvoudige boerenleven met dieren. Uiteindelijk werd dat haar bestemming, maar de weg er naar toe is niet gemakkelijk geweest.

Bijzondere vriendschap

Gedwongen verhuizingen en zeer primitieve leefomstandigheden op Hoog Buurlo, maar ook de bijzondere vriendschap met kunstenares Gaby Bovelander en de intensieve tocht met de kudde schapen naar het jaarlijkse schaapscheerdersfeest in Uddel komen aan bod in deze biografie.

Levensvreugde

Ondanks de vele tegenslagen in haar leven, bezit Koos Vos die inmiddels 88 jaar is, nog steeds een bewonderenswaardige levensvreugde, humor en kracht.

Levensverhaal

Gonny Livestroo tekende het levensverhaal van Koos Vos op. Zij is freelance schrijfster en woont evenals Koos op de Veluwe waar zij met elkaar in contact kwamen. Dat leidde tot deze biografie die is uitgevoerd in een groot formaat.

 

scaleSchaapherder Koos Vos

Een bijzonder leven in woord en beeld

Gonny Livestroo

Gebonden 128 pagina’s

ISBN: 9789492055149

Prijs: 19,95 euro

Uitgever: Nabij Producties Barneveld

De uitgave is verkrijgbaar bij elke boekhandel en internetboekhandel in Nederland.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/15/boekpresentatie-schaapherder-koos-vos/