Een hert kiest het ruime sop

Zwemmend damhert – Foto: ©Yvonne Zoutman

Zwemmend damhert voor de lens

Het zal je maar gebeuren, dat je op een wandeling in de vroege ochtend een zwemmend hert voor je lens krijgt. Nou… dat overkwam Yvonne Zoutman uit Monster. Ze zwerft in haar vrije tijd veel door de natuur, en fotograferen is haar grote hobby. Mede daarom wilde ze onze lezers graag haar verhaal vertellen over deze ontmoeting!

Een heerlijke ochtend in de Amsterdamse Waterleiding Duinen

Mijn naam is Yvonne Zoutman, ik ben secretaresse bij bloemenveiling FloraHolland. In mijn vrije tijd dans ik bij een folkloristische dansgroep, wij treden in klederdracht op met dansen uit Nederland, Bulgarije, Roemenië enz. Daarnaast vind ik het heerlijk om in mijn tuin te rommelen en fotografeer ik graag. Mijn vaste `hangplek` zijn de Amsterdamse Waterleiding Duinen.

Die ochtend ging mijn wekker om kwart over vijf af, en een uurtje later zat ik in de auto op weg naar Vogelenzang.
Onderweg werden mijn vermoedens en hoop bevestigd, boven de weilanden zag ik mist, zware mist…, dat kon straks misschien dan ook weleens mooie beelden opleveren. Vooral bij zonsopkomst geeft dat een hele aparte sfeer.

P1420081

De mist trekt langzaam op en de zon weerspiegelt mooi in het water – Foto: ©Yvonne Zoutman

Nauwelijks mensen

Rond kwart over zeven arriveerde ik bij ingang Vogelenzang. Ik was niet de enige, er stonden inmiddels tien auto’s op het parkeerterrein, daar kon nummer elf nog wel bij. Op zo´n groot gebied als de Waterleidingduinen is dat geen probleem, want je komt ´s ochtends vroeg nauwelijks mensen tegen. De zon kwam een halfuurtje later prachtig op, en dus kon ik een prachtige foto maken van de opkomende zon boven het water. Doordat hier en daar de mist nog wat was blijven hangen, en de zon heel mooi weerspiegelde in het water, gaf dat een extra dimensie aan de foto.

P1420090

Een jong damhert kiest het ruime sop – Foto: ©Yvonne Zoutman

Zwemmend hert

Toen ik mij omdraaide, met mijn rug naar de zon, gebeurde er nog iets moois. Een mooi mannetjeshert koos het ruime sop. Een week eerder had ik hetzelfde tafereel gezien, maar toen was de mist te dicht en het hert te ver om een foto te kunnen maken. Deze keer had ik geluk en kon ik de gang door het water vastleggen. Het licht was deze ochtend –  mede door de optrekkende mist – ook heel erg mooi. Een echte sfeerplaat, waar ik echt heel blij mee ben.

P1420092

Heel op zijn gemak zwemt het damhert naar de overkant – Foto: ©Yvonne Zoutman

Goede zwemmers

Mensen vragen zich wel eens af, of herten wel kunnen zwemmen. Ik vroeg het aan Louis Fraanje, en die vertelde mij: “Je zou het in eerste instantie misschien niet verwachten, dat een hert als hoefdier ook kan zwemmen. Maar… herten zijn juist hele goede zwemmers. Vooral in de winter, want het dikkere winterhaar bevat zoveel lucht, dat het drijfvermogen geeft en het zwemmen gemakkelijk maakt”.

P1420224

Op de terugweg kwam ik deze damhindes tegen – Foto: ©Yvonne Zoutman

Ontspannen

Onderweg  ontmoette ik twee damhindes, die midden op het wandelpad van het bermgras aan het eten waren. Ik maakte een mooie plaat van het tweetal, dat daar zo ontspannen bezig was met eten. Na een fijne wandeling van een uurtje of vier, ging ik richting uitgang, waar in het restaurant een heerlijke pannenkoek op me wachtte.

Tekst en foto’s: ©Yvonne Zoutman

 

********************************************************************************************************************************************

 Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto, of enkele foto’s met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen fotomateriaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/14/een-hert-kiest-het-ruime-sop/