Vos heeft een appeltje voor de dorst

Vos pikt appeltjes van de herten

“Ja, hoor… Louis heeft weer eens wat bijzonders, een vos die appeltjes aan het eten is”, hoor ik u alweer mompelen.  Nou, toevallig zag ik Reintje de vos, een tijdje geleden sjouwen met een appeltje. Het was tijdens de bronst van de edelherten, op het Reemsterveld in het Nationale Park de Hoge Veluwe.
Terwijl ik met nog wat natuurfotografen op een heuveltje, stond te wachten tot de herten zouden komen, kwam ineens – rechts van ons – de vos tevoorschijn. Wel wat ver weg, maar duidelijk waarneembaar. De jachtopzichter had even tevoren wat appeltjes uitgestrooid om de herten naar deze plek te lokken, en blijkbaar had de vos dat ontdekt.

1  DSC_7862

Een komisch gezicht, de vos met een appel in zijn bek – Foto: ©Louis Fraanje

Appel in plaats van konijn

Toen ik de vos goed in mijn lens had gevangen, zag ik in zijn wijd geopende bek…. een appel. Hoewel een vos best sterk is in de bek, had hij – zo te zien – enige moeite om deze daar goed in vast te houden. Een komisch gezicht, om… in plaats van een muis of konijn, een appel tussen zijn tanden te zien zitten.

2 - DC_7896

De vos had er best wat moeite om de appel goed in zijn bek te houden – Foto: ©Louis Fraanje

Verstoppen

Eenmaal goed in de bek, liep hij er op een drafje mee naar de rand van het open veld, en verstopte ze ergens onder het gras in de grond. Wat denk je… een vos is ook niet gek, hij weet ook wel, dat als straks de herten komen, hij weinig kans meer heeft dat er nog wat voor hem overblijft. Dus, zo snel en zoveel mogelijk sjouwen met die handel. Had hij de ene appel nog maar nauwelijks verstopt, of ‘hup’ daar ging het alweer naar de volgende,

DSC_7820

De vos verstopte de appeltjes ergens onder het gras in de grond – Foto: ©Louis Fraanje

Welkome afwisseling 

Het was een prachtig schouwspel, om de vos zo bezig te zien met de appeltjes, en een welkome afwisseling tijdens het wachten op de herten. Tot op een gegeven moment de vos er blijkbaar genoeg bij elkaar had verzameld, want even later was hij spoorloos verdwenen. Het waaide die avond flink, maar ik heb het ook nog proberen te filmen, en hoewel ik liever de fotocamera hanteer, is het toch best een aardig filmpje geworden. Je kunt duidelijk zien dat hij – met een appel in zijn bek – aan de wandel gaat en verderop verstopt.

Bekijk het filmpje maar eens:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/13/vos-heeft-een-appeltje-voor-de-dorst/