Hertenbronst loopt ten einde

Laatste stuiptrekkingen

Zo af en toe heb je nog weleens wat na-bronst, nou ja… bronst kun je het eigenlijk niet noemen, want de felle gevechten om de vrouwtjes zie je niet meer. Of toch… nog wel? Geheel onverwacht kwam een oud plaatshert, een oneven 22-ender met rechts 11 enden en links 8 stuks, weer tevoorschijn op een late namiddag. Een hinde met kalf en een spitser volgden even later het spoor van deze grote jongen.

DC_1397

DC_1404Hert en hinde

We stonden een tijdje tegen een oude beuk aangeleund, en tuurden door onze kijker over de uitgestrekte vlakte van het Reemsterveld op de Hoge Veluwe, waaruit opeens zijn grote gewei omhoog kwam. Iets verder naar links zagen we de kop van een hinde tevoorschijn komen. De hinde kwam even daarna – zonder op of om te kijken – vlak voor het plaatshert langs lopen. Een spitser, die ook belangstelling toonde, werd door de 22-ender op afstand geduld, maar mocht blijkbaar niet te dicht in de buurt van de hinde en het kalf komen.

DC_1421-vp

De trotse geweidrager en iets verderop de spitser – Foto: ©Louis Fraanje

Opvallend rustig

De trotse geweidrager komt nu in beweging en even later zien we hem aan komen lopen. Nog maar enkele weken geleden, vonden hier felle bronstgevechten plaats, maar… het is nu opvallend rustig. En… langzaam, maar zeker nadert hij de wildweide, waar nu alleen een hinde met haar kalf op lavei is(aan het grazen).

DC_1432

Langzaam maar zeker nadert hij de wildweide – Foto: ©Louis Fraanje

Helemaal klaar mee

Toch zien we dat het hert wat onrustig loopt te snuiven, als hij in de buurt van de hinde komt. Zou ze nog bereid zijn? Maar wat dat betreft heeft hij pech, ze ontwijkt hem en wil nergens van weten. Blijkbaar is ze er helemaal klaar mee, met al dat gejaag van die kerels achter haar aan, tijdens de bronst. Toch blijft hij het proberen en wijkt niet van haar zijde.

DC_1738

Het kalf volgt de hinde, die lastig gevallen wordt door het hert – Foto: ©Louis Fraanje

Onderling machtsvertoon

Als dan de spitser ook nog neigingen begint te vertonen, en achter langs komt rennen, is voor hem de maat vol. Een wilde beweging met zijn gewei in de richting van het jonge hert, is voldoende om deze zijn ‘plaats’ te wijzen. Het kalf is inmiddels ook wat nerveus geworden van al dat onderlinge machtsvertoon, en loopt maar wat heen en weer te rennen.

DC_1476

De spitser komt achter langs door het hoge gras – Foto: ©Louis Fraanje

Laatste stuiptrekkingen

Dan zien we opeens dat de hinde er vandoor wil gaan, maar daar komt niets van in, het hert is meteen volop in actie gekomen om deze ontsnappingspoging te verijdelen. Maar… ze zet toch door en schiet rakelings aan hem voorbij en vlucht – samen met haar kalf – het hoge gras in, gevolgd door de geweidrager. En… ook de spitser draaft op afstand mee door het gras. Onderwijl dat het kleine roedel de benen neemt, zie ik achter mij dat Fransien het hele spektakel aan het filmen is. Ik ben benieuwd, want dit zijn zeker de laatste ‘stuiptrekkingen’, van de bronsttijd 2015, daar ben ik van overtuigd. We hebben weer heel veel mooie dingen beleefd tijdens deze ‘rumoerige’ periode in het veld.

DC_1706

De hinde schiet rakelings aan hem voorbij – Foto: ©Louis Fraanje

Kers op de taart

Als je dan tenslotte dit als ‘afsluiter’ nog even mee kunt pikken, is dat toch geweldig! Dat is dan de bekende ‘kers’ op de taart, zou onze vriend Ton Heekelaar zeggen, en wij kunnen niets anders doen, dan dit beamen. Zo staan we samen nog even onder de oude beuken, aan de rand van het Reemster Veld, na te genieten van deze mooie avond. Wat een rust, na al die massa’s mensen die hier kortgeleden elkaar stonden te verdringen om een mooie plaat van een hert te kunnen schieten. We gunnen het ze van harte, maar zo met z’n tweetjes is toch wel heel iets ‘anders’, en dan heb ik niets teveel gezegd.

Dan pakken wij uiteindelijk toch maar onze spullen bij elkaar, nog nagenietend van deze indrukwekkende en mooie belevenis, en keren we tenslotte tevreden met onze ‘buit’ huiswaarts.

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/15/hertenbronst-loopt-ten-einde/