Puttenaar Kees Kleijer verknocht aan de natuur – Deel 1

Compleet diorama

DSC_1016

Onder de trap is een compleet diorama ingericht – Foto: ©Louis Fraanje

We brengen een bezoek aan natuurmens Kees Kleijer(81) en zijn vrouw Tinie op de Sparrenhof in Putten. Al meteen als we zijn huis binnenstappen, worden we geconfronteerd met zijn grote liefde voor de natuur.

In de hal hangen diverse schilderijen met dieren en landschappen, en direct onder de trap heeft hij een compleet diorama gemaakt. Geweldig, een echte ‘binnenkomer’, zou ik zeggen.

Als we doorlopen naar de woonkamer, ontdekken we nog meer talenten van Kleijer. We hebben wel vaker natuurschilderingen van anderen bekeken, maar Kees heeft het echt wel in zijn vingers.

Prachtige reebok

In de kamer hangt een prachtig schilderij van een reebok aan de muur, zo levensecht zie je ze niet zo vaak. Ik spreek mijn bewondering uit en daardoor aangestoken, krijg ik van de heer des huizes eerst een rondleiding door zijn woning. Overal hangen zijn kunstwerken, het huis lijkt wel een galerie. Ik val van de ene verbazing in de andere, maar Kees praat gewoon rustig verder over z’n schilderijen en de verhalen er achter.

DSC_1023

Natuurmens Kees Kleijer, met enkele schilderijen, waaronder zijn mooie reebok – Foto: ©Louis Fraanje

Goed tekenen op school

In zijn kleurrijke en overvolle atelier, komen de verhalen pas echt goed los. Ik vraag aan hem hoe of hij er zo toe gekomen is, om de natuur zo mooi in beeld te brengen. “Och, als kleine jongen op school kreeg ik al hoge cijfers voor tekenen, al zeg ik het zelf. Ja, en dan op latere leeftijd begin je eens met schilderen. Dat deed ik trouwens samen met mijn broers. Eerst met water- en later met olieverf, en dat is langzamerhand uitgebreid en hebben we ook exposities gehouden”.
Kleijer is een bescheiden man, maar als ik zie hoe of dat hij een edelhert aan het doek heeft toevertrouwd, dan doet hij zeker niet onder voor andere grote natuurschilders. Mede ook, doordat hij van jongs af in de natuur rondzwierf en later ook in het bos werkte, en mede daardoor wel wist hoe een boom er uit moest zien en de dieren die daar leefden.

 

DSC_1037

Een edelhert schilderen, zoals hij er ook in het echt uitziet – Foto: ©Louis Fraanje

Opgewekt man

“Tot voor anderhalf jaar geleden schilderde ik nog wel, maar tegenwoordig komt het er eigenlijk niet meer van, mede omdat mijn vrouw ook wat aan het tobben is met de gezondheid”, klinkt het ietwat weemoedig.

Toch blijft hij een opgewekt man en je kunt wel merken dat die twee gek met elkaar zijn.

Werken in het bos

Vanaf de schoolbanken af al de bossen ingegaan en daar aan het werk geweest. En later voor de Heidemij bomen rooien, zagen en uitslepen met het paard.

Tot het niet meer ging

Later kon ik in voor een particuliere organisatie “V.V. Putter Bos” vast werk krijgen, want daar werkte mijn broer Drikus ook. Dit genootschap had ongeveer zo’n vijhonderd hectare bos in bezit. Daar heb ik jarenlang gewerkt tot het niet meer ging vanwege mijn slechte heup. Ik was toen pas 39 jaar oud en vanaf die tijd mocht ik alleen nog maar lichte werkzaamheden verrichten. Kleijer heeft op dit moment als ik hem interview, nog maar één heup meer!

DSCN9556-bw

Kees Kleijer met het paard aan het bomen uitslepen in het bos – Schilderij: ©Kees Kleijer

Vijfentwintig operaties

Dat is al heel vroeg zo gekomen, op vierjarige leeftijd kreeg hij een spontane ontsteking, en naarmate hij ouder werd, kwamen er vergroeiingen. Daar heeft hij altijd mee doorgewerkt, want stilzitten was niets voor hem. Ondertussen heeft hij in al die jaren, bij elkaar zo’n vier keer over een nieuwe metalen heup gekregen. “Nou, en bij de vierde ging het mis, ik werd ernstig ziek en heb op het randje van de dood gelegen. Nu is het been grotendeels verlamd en ben ik niet zo mobiel meer. Alles bij elkaar heb ik zo’n vijfentwintig operaties gehad. Ook voor wat betreft de longen is het allemaal sukkelen.

Hele klus 

DSCN9595-bw

Een schitterende ijsvogel – Schilderij: ©Kees Kleijer

En toen opperde een professor in het ziekenhuis, dat het zo echt niet langer door kon gaan. In diezelfde tijd vertelde een andere dokter eens aan mij; ‘Meneer Kleijer u moet eerst van de wal af in de sloot en daar is het natuurlijk prut, en dan weer de wal opklimmen, dat wordt een hele klus’. En dat vond ik zo’n goede opmerking, die heb ik mijn hele verdere leven niet meer heb vergeten!”

In Putten geboren

“Ik ben zelfs naast de kerk in Putten geboren”, zegt hij met een lachend gezicht. “En ik ben mijn hele leven – als het ware – rond de kerk in Putten blijven wonen. En ben ik eigenlijk ook nooit ver van de kerk af geweest, letterlijk en figuurlijk dus. Als 11 jarig jongetje heb ik daar in de Tweede Wereldoorlog ook de razzia meegemaakt. Dat was verschrikkelijk.

Mijn vrouw Tinie komt oorspronkelijk uit Emmen in Drenthe, maar ze is hier op de Veluwe heel gelukkig en wil ook niet meer terug. Daar komt nog bij, dat we hier natuurlijk graag op dit mooie plekje willen blijven wonen. Daarbij moet ik zeggen, dat de kinderen ons fantastisch helpen, anders was het misschien onmogelijk”.

Geloof

Ook maakte hij zestien jaar lang mooie bijbelteksten in Gothische letters, voor een winkel in de buurt. Op de vraag, of hij gelovig is, komt een heel direct antwoord: “Ja, zeker, ik ben hier van de Grote kerk. De bijbel spreekt zelfs boekdelen in onze hele levensloop. Als je bedenkt dat we hele moeilijke tijden gehad hebben, dan mogen we niet klagen. Men zegt weleens; Tel je zegeningen, tel ze één voor één, nou dan kom je tot een hoop zegeningen. Als ik mij bedenk dat je op het randje van de dood heb gelegen, zoals ik, dan zie je hoe alles om je heen zo betrekkelijk is. De waarde van het leven is, om heel intens met de dingen – die dagelijks op je af komen –  om te gaan, en in overweging te nemen met het geloof”.

In het volgende deel praten we met Kees over zijn vriendschap met Cor Koppies.

Lees dus ook: Puttenaar Kees Kleijer verknocht aan de natuur – Deel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/09/puttenaar-kees-kleijer-verknocht-aan-de-natuur-deel-1/